1996

1996. december 9., hétfő IV. évfolyam, 926. szám

***      December 8-án, vasárnap délután Marosvásárhelyen ülésezett az RMDSZ Operatív Tanácsa. Az ülésen a következő Határozatot fogadták el:

 

                                                               HATÁROZAT

 

  1. Az Operatív Tanács meghallgatta az RMDSZ tárgyalóküldöttségének beszámolóját és jóváhagyta a kormánykoalíciós tárgyalások eredményeit.
  2. Az Operatív Tanács megbízza az Ügyvezető Elnökséget, hogy haladéktalanul készítse el a kormányprogram teljesítésével kapcsolatos törvényhozási és végrehajtási feladatok listáját, és ezeket a feladatokat esetenként továbbítsa a parlamenti frakcióknak, illetve a területi szervezeteknek. Ugyanakkor az Ügyvezető Elnökség előkészíti a szükséges határozati javaslatokat a Szövetségi Képviselők Tanácsának és a Szövetségi Egyeztető Tanácsnak.
  3. A kormányprogrammal kapcsolatos szakmai vagy politikai jellegő dokumentumok összesítéséért és véglegesítéséért az Ügyvezető Elnökség felel.
  4. A kormányzati struktúrákban való részvételre vonatkozó személyi javaslatokat, a területi szervezetekkel és a civil társadalommal konzultálva, az Ügyvezető Elnökség megtárgyalja és jóváhagyás végett az Operatív Tanács elé terjeszti.
  5. A megyei szintő tisztségekkel kapcsolatos javaslatokat az Ügyvezető Elnökség a területi szervezetek bevonásával véglegesíti.

 

Marosvásárhely, 1996. december 8.

 

                                                                                        Az RMDSZ Operatív Tanácsa

 

Az ülésen a szövetségi elnök tájékoztatta az Operatív Tanácsot, hogy az RMDSZ fő tisztségviselőinek, a frakciók vezetőségének, a platformok képviselőinek és a kormányban tevékenykedő személyeknek a részvételével Politikai Tanácsadó Testületet hoz létre, amely havi rendszerességgel elemzi az RMDSZ kormányzati munkáját.

 

***      1996. december 6–7-én Marosvásárhelyen II. ülésszakát tarotta a Pro Európa Liga égisze alatt megrendezett Interkulturális Fórum. A másfél napos ülésszaknak három kiemelkedő témaköre volt: 1. Az interkultúra fogalmának az újraértékelése a többség-kisebbség viszonylatában; 2. A „monokultúrától” az interkultúráig; 3. Az interkultúra regionális viszonylatokban.

Az ülésszak rendezői Smaranda Enache és Szokoly Elek, a Pro Európa Liga társelnökei voltak. Az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztálya részéről jelen volt Dáné Tibor Kálmán mővelődési előadó.