1996

1996. december 6., péntek IV. évfolyam, 925. szám

***      1996. december 6-án a Cotroceni palotában Románia elnöke, Emil Constantinescu jelenlétében került sor az új kormánykoalíciót alkotó erők  kormányzati és parlamenti megállapodásának aláírására. A szolidaritási egyezményt a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői látták el kézjegyükkel. Az RMDSZ nevében a dokumentumot Markó Béla szövetségi elnök írta alá.

Az egyezmény, amely röviden megfogalmazza az elkövetkező időszak fő törvényhozási programját és menetrendjét, a koalíciós kormányzat rövid és hosszútávú programjának alapvető célkitőzéseit, többek között hangsúlyozza, hogy mind az új kormányzat politikai támogatása, mind az etnikumok közötti együttélés új modelljének kifejlesztése végett kívánatos az RMDSZ részvétele a kormányzásban és képviselőinek bekapcsolódása a Románia előtt tornyosuló általános kérdések megoldásába.

A szolidaritási egyezmény előírásai csak az aláíró felek konszenzusával módosíthatóak, felmondása pedig csak előzetes konzultációk és bejelentés után lehetséges.

A dokumentum aláírásánál az RMDSZ részéről jelen volt Takács Csaba ügyvezető elnök is.