1996

1996. december 10., kedd IV. évfolyam, 927. szám

***      1996. december 7-én ülésezett az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének választmánya. Az ülés napirendjén a parlamenti választásokon elért eredmények kiértékelése szerepelt. A kampánystáb beszámolója után a megjelent választmányi tagok mondták el véleményüket a választási eredményeket illetően. A továbbiakban javaslatok hangzottak el az Arad megyei magyarságot foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban, valamint az RMDSZ-szervezet tevékenységére vonatkozóan. A felszólalók szorgalmazták, hogy a kialakult politikai helyzetben az RMDSZ Arad Megyei Szervezete állítson össze egy olyan cselekvési programot, amelynek megvalósítása biztosítaná a megye magyarságának önépítő lehetőségeit. A megyei hatóságokba és hivatalokba javasolt személyeket illetően a választmány úgy határozott, hogy a további egyeztetéseket és tárgyalásokat egy 9 tagból álló bizottság végezze, melynek tagja az elnökség is. Az elhangzottak alapján a megjelentek fontosnak tartották, hogy olyan személyek kerüljenek tisztségbe, akik elfogadják a maguk számára az RMDSZ programját, és elhivatottan fognak cselekedni a megyei magyarság ügyében is.

 

***      Miután Szilágyi Zsolt személyében az RMDSZ adta Románia Parlamentjének mindenkori legfiatalabb képviselőjét (első mandátumának megszerzésekor, 1990. májusában alig 20 éves volt a Bihar megyei képviselő!), a hétfőn, december 9-én Victor Ciorbea kijelölt miniszterelnök által előterjesztett kormánylistán is RMDSZ-es a legfiatalabb tárcavezető: Birtalan Ákos turisztikai miniszter(jelölt) mindössze 34 éves.

Kedden, december 10-én az új kormány leendő tagjai között Birtalan Ákost és a Nemzeti Kisebbségügyek tárca nélküli miniszterjelöltjét, Tokay Györgyöt is meghallgatták a parlamenti szakbizottságok.

 

***      Székelyudvarhely municípium önkormányzata 1996. december 9-én Nyilatkozatot tett közzé a leköszönő kormány egyik utolsó cselekedetével kapcsolatban.

A dokumentum rámutat arra, hogy a város önkrmányzata és közvéleménye megdöbbenéssel és felháborodással vette tudomásul, hogy a búcsúzó Vőcőroiu-kormány 1346. sz. Határozatával a Csereháti kisegítő iskolához tartozó, a város magántulajdonát képező területet önkényesen a balázsfalvi székhelyő román Görög-katolikus Érsekség használatába adta, s ezzel még egyszer és szándékosan figyelmen kívül hagyta a város lakóinak érdekeit. Újból bebizonyosodott hogy a távozó kormányban nem volt politikai akarat a párbeszédre, a kisebbségek és a hatalom közötti normális kapcsolat kialakítására, a kormány és az önkormányzatok közötti együttmőködésre.

Nyilvánvaló – állapítja meg a Nyilatkozat –, hogy a leköszönő hatalom eme utolsó lépésének célja a feszültségkeltés, s ez egyaránt irányul az új kormány és a helyi közösség ellen.

„Ez a kormányhatározat időzített bombaként robbant és olyan diverzió, amely a demokratikus hatalomváltás eredményeként létrejött kormánykloalíció mőködése elé kíván akadályokat gördíteni. Bízunk abban, hogy a megalakult új kormány nem egy antidemokratikus kormányhatározat megerősítésével kezdi tevékenységét, hanem első lépéseinek egyike a helyi közösség érdekeinek figyelembe vétele, a decentralizáció és a helyi önkormányzatok megerősítése lesz. Számunkra ennek legjobb bizonyítéka az önkényes, törvény- és alkotmányellenes, valamint feszültségeket gerjesztő 1346/1996-os számú Kormányhatározat érvénytelenítése” – szögezi le a Székelyudvarhely városi önkormányzat Nyilatkozata.