1996

1996. december 5., csütörtök IV. évfolyam, 924. szám

***      November 29-én ülésezett az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Képviselők Tanácsa. A TKT  megerősítette az október 25-i Megyei Önkormányzati Konferencián megválasztott új önkormányzati TKT-képviselőket, majd Bulyovszky Loránd beszámolt a MÖK munkálatairól és a Megyei Önkormányzati Tanács megalakulásáról.

A TKT ezt követően Zonda Attila megyei elnök tájékoztatója alapján elemezte a novemberi parlamenti választási eredményeket. A testület úgy határozott, hogy a Maros megyei képviselők felvállalják Szeben és Beszterce megye magyarságának parlamenti érdekképviseletét is. Ezután Zonda Attila beszámolója alapján a résztvevők megvitatták a bukaresti SZKT határozatát az RMDSZ kormánykoalíciós tárgyalásairól és a szövetség kormányzásban való részvételéről. Szabó Árpád gazdasági alelnök beszámolójának meghallgatása után a TKT határozatot fogadott el a megyei tisztújításról, a TKT-képviselők jelölési módjáról, az Etikai és az Ellenőrző Bizottság jelöléséről, a megyei elnök jelöléséről, a közgyőlés megszervezéséről.

A TKT-jelöltek, illetve a megyei elnökjelöltek névsorát 1997. január 17-ig közzéteszik a sajtóban. A tisztújító közgyőlés kitőzött dátuma 1997. február 1.

 

***      A Képviselőház állandó bizottságainak december 5-i ülésén megválasztották a szakbizottságok vezetőségeit. Mint már tegnapi kiadásunkban előre jeleztük, a Gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottság elnökévé Vida Gyula Szilágy megyei képviselőt, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökét választották. Dr. Elek Barna Maros megyei képviselő, illetve Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő a Mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari, illetve az Oktatás-, tudomány-, ifjúság- és sportügyi bizottság alelnöke lett, míg Antal István Hargita megyei és Dr. Bárányi Ferenc Temes megyei képviselőt az Ipari és szolgáltatási, illetve az Egészség- és családvédelmi bizottság titkárává választották meg.