1996

1996. december 20., péntek IV. évfolyam, 935. szám

***      Pénteken, december 20-án, a szövetség bukaresti székházában viszonylag hosszabb szünet után megtartotta szokásos sajtóértekezletét az RMDSZ vezetése. Markó Béla szövetségi elnök mellett részt vett az értekezleten Vida Gyula képviselőházi frakcióelnök, a kormánykoalíciós tárgyalásokat folytató RMDSZ-küldöttség tagja, Seres Dénes szenátusi frakcióalelnök és Pécsi Ferenc Szatmár megyei képviselő, képviselőházi alelnök.

Miután elnézést kért a hosszabb ideje elmaradt bukaresti sajtóértekezletek miatt, Markó Béla bejelentette, hogy bár a januári parlamenti vakáció alatt is ritkábbak lesznek a találkozók a média képviselőivel, a jövőben ismét rendszeressé válnak majd a sajtóértekezletek.

Bevezetőjében az RMDSZ elnöke az RMDSZ kormányzásban való részvételét véglegesen eldöntött és természetes ténynek nevezte. Az RMDSZ a változás mellett szállt síkra, jelentős mértékben járult hozzá a változás bekövetkeztéhez és a továbbiakban is részt kíván venni az igazi változást szolgáló döntések meghozatalában és kivitelezésében. Az igazi változás a kormánykoalíció elkövetkező intézkedéseitől függ – mondotta. Sikerült közös kormányprogramot kidolgoznunk, amelyben helyet kaptak az RMDSZ programjának fő célkitőzései, ideértve a kisebbségek, a magyar nemzeti közösség helyzetének rendezésére vonatkozó törekvéseinket is. Ami a kormányban való részvételünket illeti, ennek fogadtatása, megítélése a közvéleményben, a sajtóban általában normális volt – egy ideig. Néhány napja azonban egyes kiadványokban sajnálatos változás állt be az RMDSZ-részvétel megítélésében, különösen a prefektusok, a prefektúrai vezető tisztségek betöltését illetően. Holott ez a részvétel teljesen természetes, amikor az RMDSZ mint koalíciós partner politikai felelősséget vállalt mind saját választói előtt, mind pedig a romániai társadalom egésze előtt, nemcsak a kisebbségi kérdések rendezését, hanem az ország általános problémáinak megoldását illetően, mindazért, ami ebben az országban történni fog az elkövetkező négy évben. Markó Béla bejelentette, hogy az Ügyvezető Elnökség szombaton, december 21-én Kolozsváron megvizsgálja a területi szervezetek, szakmai és civiltársadalmi szerveződések javaslatait a prefektusi, alprefektusi és prefektúrai vezérigazgatói tisztségek betöltésére vonatkozóan, majd e személyi kérdésekben az Operatív Tanács ugyanaznap este hoz végleges döntést.

Kérdésre válaszolva, Markó Béla kifejtette, hogy egyes megyékben a feszültségeket a helyi politikai elit, némely helyi kiadvány kelti. Emlékeztetett arra, hogy a magyar prefektusok kérdése nem előzmény nélküli, az RMDSZ-nek voltak már prefektusai Hargita és Kovászna megyében. Ezzel kapcsolatban a következő konklúziókra juthatunk – szögezte le Markó Béla –: ha ott sem lehetnek magyar prefektusok, ahol a magyarság többségben él, hogyan fogadtathatnánk el az RMDSZ prefetusokat ott, ahol kisebbségben van a magyarság, vagy ahol létszáma teljesen elenyésző. Harmadik lehetőség nem lévén, az egyetlen válasz: az RMDSZ nem állíthat prefektust. Viszont ezeket a választásokat bizonyos pártok és politikai alakulatok nyerték meg! Ami az RMDSZ-t illeti, nem három, hanem több megyében megnyerte a választásokat, tehát tulajdonképpen öt prefektusi tisztségre is jogosult lenne. Mi azonban – mondotta az RMDSZ szövetségi elnöke – kezdettől fogva beláttuk, hogy nem rendelkezünk kellő reprezentativitással az ország egész területén, és mint egy újságíró találóan írta nemrég: az RMDSZ bölcs mértékletességről tett tanúbizonyságot. Sajnáljuk, hogy egyesek megpróbálnak feszültséget kelteni, nyilván helyi politikai és más természető érdekekről van szó, de mi nem tehetünk mást, mint hogy kitartunk elhatározásunk mellett, és munkálkodunk az ország gazdasági talpraállításán.

Pécsi Ferenc ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy amikor a Szatmár megyei RMDSZ-nek tudomására jutott, hogy prefektust állíthat a megyében, koalíciós partnerével, az RDK helyi szervezetével konzultált a tisztségre javasolt személyt illetően. A Romániai Demokrata Konvenciónak ekkor nem volt ellenvetése. Utóbb támasztott kifogásaik így megmagyarázhatatlanok. A helyi román sajtóban megjelent információkkal ellentétben, miszerint az RMDSZ Szatmárban nem állíthat prefektust, az egyezség helyi szinten is érvényes.

Tőkés László legutóbbi nyilatkozataira vonatkozó kérdésekre válaszolva Markó Béla kijelentette, hogy nem tud egyetérteni azokkal, akik a szövetséget „szárnyakra”, radikálisokra és mérsékeltekre osztják. A kormányban az RMDSZ-nek nem egyik vagy másik szárnya vesz részt. Mindazonáltal Tőkés László tiszteletbeli elnöknek joga van véleményt formálni, sőt, véleményét ki is fejtette az SZKT bukaresti ülésén, de a testület túlnyomó többséggel az RMDSZ kormányzati részvétele mellett döntött. Vida Gyula ehhez hozzátette, hogy a kormányprogramban fellelhető RMDSZ-célkitőzések az egész magyarság törekvéseit tükrözik.

Kérdés hangzott el arról, beszélt-e Markó Béla a miniszterelnökkel a prefektusokkal kapcsolatos feszültségek ügyében, és miképpen vélekedett Victor Ciorbea miniszterelnök a neki tulajdonított kijelentésről, miszerint a kormány „szeme rajta lesz az RMDSZ-prefektusokon”. Ezzel kapcsolatban Markó Béla elmondotta, telefonon konzultált a miniszterelnökkel, aki cáfolta hogy az említett kijeletést tette, és megerősítette, hogy a kormány a prefektusok elosztására vonatkozó tárgyalásokat lezártnak tekinti, nem lesz újabb módosítás az ismert elosztásban.

Végül az RMDSZ politizálásának változását firtató kérdésre Markó Béla kifejtette, az új kormányzati pozícióból kifolyólag valamennyi pártnak változtatnia kell irányultságán, retorikáján, hiszen eddig – ellenzéki helyzetben – az volt a szerepe, hogy ellenőrizze és bírálja a kormányt, most viszont más attitődre lesz szükség. De az RMDSZ-nek nem kell lényegesen változtatnia hozzáállásán, hiszen eddig is, ellenzékből is megpróbált hozzájárulni a parlamenti munka eredményességéhez, a szükséges törvények megalkotásához, módosító indítványainak nagyobb része – számszerőleg is – nem a kisebbségi kérdések megoldására vonatkoztak, hanem az ország általános gondjainak a megoldását célozták. Az RMDSZ image-ét magunk egyedül képtelenek vagyunk megváltoztatni, ehhez a sajtó segítségére van szükség, de retorikánkban bizonyos változtatásra természetesen szintén szükség lesz. Az RMDSZ tehát nem változtat politikájának orientáltságán, továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít a kisebbségi kérdések megoldására, ugyanakkor szolidárisan kormánykoalíciós partnereivel keresi a megoldásokat a romániai társadalom általános gondjaira.

Befejezésül Markó Béla kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újesztendőt kívánt a sajtó képviselőinek.