1996

1996. december 2., hétfő IV. évfolyam, 921. szám

***      Vasárnap, december elsején a Románia nemzeti ünnepe alkalmából Gyulafehérváron tartott országos ünnepségen az RMDSZ képviseletében Markó Béla szövetségi elnök és Frunda György szenátor vett részt.

 

***      November 28-i ülésén a Szenátus megválasztotta vezető testületét. A közmegegyezéssel elfogadott algoritmus szerint az RMDSZ titkári tisztséghez jutott a Szenátus Állandó Bürójában a III. törvényhozási ciklus teljes időtartamára. Az első ülésszakra érvényes választás során a román Parlament Felsőháza 107 mellette és 27 ellene leadott szavazattal iktatta be tisztségébe az RMDSZ-frakció jelöltjét, Kozsokár Gábor Kovászna megyei szenátort.

 

***      1996. november 30-án és december 1-én ünnepelte Sepsiszentgyörgyön fennállásának 5. évfordulóját a „Jádzó” Társaság, a Romániai Magyar Nemhivatásos Színjátszók Egyesülete. A 35 tageggyüttest nyilvántartó Egyesület közgyőlésén Sombori Sándor tiszteletbeli elnök, Szabó Szende elnök, Jancsó Árpád és Nagy Attila emlékeztek az elmúlt öt esztendő történetére. Az Egyesület minőségteremtő és szervező tevékenységét méltatták Mátyás Irén, a zsámbéki Mővelődési Ház igazgatója, Csortán Ferenc, a Mővelődésügyi Minisztérium Nemzetiségi Igazgatóságának munkatársa, Jánó Mihály, a Kovászna Megyei Mővelődési Felügyelőség főfelügyelője, dr. Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke.

Az Egyesület tagcsoportjainak munkásságát a Tamási Áron Színház előcsarnokában rendezett kiállításon mutatták be. A rendezvény keretében felléptek a dicsőszentmártoni, brassói, sepsiszentgyörgyi együttesek. A „Jádzó” Társaság létrehozásában és mőködtetésében vállalt szerepéért az EMKE Szentgyörgyi István díját adták át Musát Gyula tanárnak.

 

***      1996. november 28–29-én Bukarestben a World Trade Centerben került sor Románia, múltunk jövője címmel a romániai építészeti örökség rehabilitációjáról szóló téma első országos megvitatására.

A mőemlékvédelemben érdekelt és felelős civil szervezetek, valamint állami intézmények az Európai Építészeti Örökség Védelméről szóló Konvenció (1995. október 5.) jegyében vitatták meg a tennivalókat.

Az országos szemináriumon megalakult a „Kulturális Alapítványok és Szakmai Egyesületek Federációja”, amely konzultatív jellegő, tiszteletben tartja a résztvevők autonómiáját, és első konkrét lépésként felhívással fordult a Parlamenthez, a minisztériumokhoz, az egyházakhoz és a helyi közigazgatási egységekhez, a „mőemlékek kritikus helyzetének” orvoslásáért.

A Kelemen Lajos Mőemlékvédő Társaság és az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Mővelődés- és Egyházügyi Főosztálya részéről Balogh Ferenc KLMT-elnök vett részt.