1996

1996. november 29., péntek IV. évfolyam, 920. szám

 

***      Csütörtökön, november 28-án délután rendkívüli ülést tartott Bukarestben, a Kálvineumban, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az ülés előtt Albu Zoltán, a bukaresti református közösség lelkipásztora  mondott imát és kérte Isten áldását a résztvevőkre.

A szövetség legfelső döntéshozó fóruma mintegy ötórás zárt ajtók mögötti tanácskozásán a résztvevők meghallgatták Markó Béla szövetségi elnök tájékoztatóját az RMDSZ kormánykoalíciós tárgyalásairól, majd vitát folytattak a kormányban való részvételről, illetve a kormányzati szerepvállalás feltételeiről, követelményeiről az RMDSZ szavazótábora, a romániai magyarság elvárásainak tükrében.

Bár többen is – köztük Tőkés László tiszteletbeli elnök – annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az érdemi vitára a kormányzásban való részvételről és ennek feltételeiről már régebben sort kellett volna keríteni, a felszólalók csaknem egyöntetően a kormányban való részvétel mellett érveltek, hangoztatták, hogy az adódó esélyt nem szabad elszalasztani, a lehetőséggel élni kell, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kormányzati szerep- és felelősségvállalással szövetségünknek érvényesítenie kell az RMDSZ programjában megfogalmazott célkitőzéseket mind a román társadalom általános demokratizálására, mind pedig a kisebbségi kérdés, hangsúlyosan a magyar nemzeti közösség sajátos problémáinak megoldására vonatkozóan.

A vita után a testület elsöprő többséggel, 3 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadta azt a határozatot, amellyel az SZKT elvi jóváhagyást adott a koalíciós tárgyalások folytatására és a kormányzásban való részvételre, s a továbbiakban a szükséges döntések meghozatalára az Operatív Tanácsot bízta meg.

Az ülés után Markó Béla és Takács Csaba rövid sajtóértekezletet tartott, amelyen a szövetségi elnök összefoglalta az SZKT munkáját,  ismertette az elfogadott határozatot. Egy kérdésre válaszolva Markó Béla „közönséges sértésnek, nagyon súlyos vádnak” nevezte Adrian Nőstasénak, az SZDRP ügyvezető elnökének azt az állítását, hogy az RMDSZ részvétele a kormányban veszélyeztetné a kormányüléseken folyó megbeszélések bizalmasságát. Ezzel Nőstase és pártja újra a „magyar veszély” régi kártyáját próbálja megjátszani, de nem veszi észre, hogy ennek a diverziónak nem volt semmiféle visszhangja a románság körében, ami rendkívül pozitív jelzés az RMDSZ számára – hangsúlyozta a szövetségi elnök. Egy másik kérdésre válaszolva Markó Béla rámutatott, hogy a még folyó kormánykoalíciós tárgyalások nyomán kialakítandó egyezményt valamennyi résztvevő párt alá fogja írni. Hozzátette, hogy a két miniszteri tisztségen és az oktatási és mővelődési államtitkári posztokon kívül az RMDSZ további államtitkári posztokra is számít, és ezután tárgyalnak majd arról is, hogy az új kormány melyik megyében nevez ki az RMDSZ-hez tartozó prefektust vagy alprefektust.

 

***      A Képviselőház november 28-i, csütörtöki ülésén megválasztották az Állandó Bizottság 13 tagú vezetőségének 8 tagját (az ellenzék pártjait megillető öt tisztségről a leosztással elégedetlen SZDRP-, RNEP- és NRP- képviselők kivonulása miatt nem született döntés). Az RMDSZ képviseletében az Állandó Bizottság titkárává Kónya-Hamar Sándort választották az elkövetkező ülésszakra.