1996

1996. december 3., kedd IV. évfolyam, 922. szám

***      1996. november 30-án, Kolozsváron, a Prefektúra dísztermében került sor az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének önkormányzati konferenciájára.

Molnos Lajos megyei elnök beszámolt a helyhatósági és parlamenti választások megyei és országos eredményeiről, valamint a bukaresti SZKT-nak a kormánykoalíciós tárgyalásokkal kapcsolatos határozatáról.

Az elmúlt két év önkormányzati tevékenységéről Boros János önkormányzati alelnök számolt be. Az ezt követő vita a megválasztandó Megyei Önkormányzati Tanács (MÖT) mőködőképességének a biztosítása körül folyt, majd határozat született arról, hogy az új MÖT a tizenegy tájegységért felelő személyből áll össze, s ez a testület – a Szamosújvár vidéki, valamint a négy Kolozsvár és vidéki zónafelelősnek a megválasztása után – megválasztja a MÖT háromtagú, elnökből, alelnökből és jegyzőből álló vezetőségét. A MÖT alapszabályzatának december 7-én történő elfogadása után az elnök vagy az egész elnökség tagja lesz a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) is.

A konferencia résztvevői megválasztották azt a négytagú küldöttséget is, amely az Országos Önkormányzati Konferencián fogja képviselni Kolozs megyét. E küldöttség tagjai: Molnos Lajos kolozsvári tanácsos, Székely István és dr. Molnár Géza megyei tanácsosok, valamint Balog András kolozsi tanácsos, akikhez csatlakozik Boros János kolozsvári tanácsos mint önkormányzati alelnök.

Az SZKT önkormányzati képviselőjévé Boros Jánost választották meg az eddigi képviselő Pataky József helyett.

A konferencián részt vett Mátis Jenő parlamenti képviselő és Székely István, az Ügyvezető Elnökség Önkormányzatokért és Területi Szervezetekért felelős Főosztályának főelőadója.

 

***      Az új székházba költözéssel megváltozott a Képviselőház RMDSZ-titkárának telefon/fax hívószáma is. A titkári iroda (Kónya-Hamar Sándor) új tel/fax száma: 01-336 66 23.

 

***      A VIP címő fővárosi hetilap, amely a hazai politika, kultúra és a sport területén kiemelkedően fontos személyiségek életét és munkáját kíséri árgus szemmel, minden évben megválasztja az esztendő legfigyelemre méltóbb teljesítményét nyújtó egyéniségeit. A hetilap – szerkesztőinek szavazatai alapján – az 1996-os esztendő politikusának Frunda Györgyöt választotta. Az ünnepélyes eredményhirdetésre, a díjazottak bemutatására hétfőn, december 9-én este 18 órakor kerül sor a bukaresti Victoria Kaszinóban.