1996

1996. december 16., hétfő IV. évfolyam, 931. szám

***      A kormánykoalíció pártjainak tárgyalóküldöttségei által december 14-én folytatott több mint nyolcórás egyeztetés eredményként az RMDSZ Hargita, Szatmár és Szilágy megyében kapott prefektusi tisztséget. Az RMDSZ adja az alprefektust Kovászna, Maros, Bihar és Hunyad megyében, valamint az egyik alprefektust Bukarestben. Hat megye prefektúráján az RMDSZ által kijelölt személy tölti be a vezérigazgatói tisztséget, nevezetesen Hargita, Kovászna, Kolozs, Máramaros, Arad és Bákó megyében.

Az RMDSZ által jelölt személyeket az Ügyvezető Elnökség, majd az Operatív Tanács hagyja jóvá, mielőtt nevüket a kormányfő elé terjesztik.

A személyek kijelölése várhatóan ezen a héten történik meg, valamennyi megye prefektusát a kormány jövő heti ülésén nevezik ki véglegesen.

 

***      1996. december 13–15-e között Kecskeméten, a Magyar Mővelődési Intézet szervezésében megtartották a határon túli magyar közmővelődési szervezetek találkozóját. Az intézet szakosztályainak vezetői és munkatársai ismertették e fontos magyar kultúrközpont munkáját, különös tekintettel az 1997. évre tervezett eseményekre, valamint azoknak kárpát-medencei kisugárzására. Ugyanakkor sor került a határon túli magyar mővelődési intézmények bemutatkozására is. A résztvevők javaslatokat tettek a Magyar Mővelődési Intézet, a magyarországi megyei mővelődési intézmények és a határon túli magyar közmővelődési szervezetek közötti konkrét együttmőködésre, megállapodásokra, közös programok  lebonyolítására.

Az RMDSZ Mővelődés- és Egyházügyi Főosztályát Dáné Tibor Kálmán és Laskay Sándor előadók képviselték.

 

***      December 10–12-e között ülésezett a grúz fővárosban a Fekete-tengeri Gazdasági Együttmőködés Parlamenti Közgyőlése, amelyen egy 3 tagú román parlamenti küldöttség élén Kerekes Károly Maros megyei képviselő is részt vett. A Parlamenti Közgyőlés ajánlásokat fogadott el a kereskedelmi együttmőködés fejlesztésére, a szervezett bőnözés és a terrorizmus leküzdését célzó egyezmény alapelveire, valamint a térség kulturális értékeinek védelmét célzó program főbb irányvonalaira vonatkozóan. Az ülésszakon megvitatták és elfogadták a következő évi költségvetést.

A román küldöttséget fogadta Grúzia elnöke, Eduard Sevardnadze és a grúz parlament elnöke, Zurab Zhvania.

 

***      Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke is részt vett az 1989. decemberi forradalom kirobbanásának 7. évfordulója tiszteletére december 16-án rendezett temesvári nagygyőlésen. Az RMDSZ elnöke beszédében Temesvár máig érvényes üzeneteként az akkori forradalmi napokban megvalósult egység és szolidaritás eszméjét nevezte meg, amelyet nem szabad feladnunk akkor sem, ha a szabadság és a demokrácia ellenségei megpróbálják, mint ahogy megpróbálták az elmúlt hét esztendő alatt, összeugrasztani a többséget a nemzeti és vallási kisebbségekkel. Markó Béla emlékeztetett arra, hogy a forradalom temesvári szikráját a Tőkés László református lelkész kommunista önkény elleni bátor harcával közösséget vállaló románok, magyarok, németek és szerbek egysége lobbantotta lángra. Az RMDSZ elnöke befejezésül magyarul is szólott a temesváriakhoz, és beszédét az Opera előtti teret zsúfolásig megtöltő tömeg megtapsolta.