1996

1996. december 13., péntek IV. évfolyam, 930. szám

***      A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálatának december 12-én keltezett közleménye arról tudósít, hogy Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke Spanyolországba, Katalóniába utazott, hogy átvegye azt a kitüntetést, melyet évenként olyan katalán és külföldi személyiségnek ítélnek meg, aki a népek jogaiért, kiváltképpen pedig a kisebbségi nemzeti közösségek kollektív jogaiért küzdenek.

Az 1996. évi külföldi fődíj kitüntetettje, Tőkés László a romániai magyarok jogainak és általában az elnyomott népek jogainak a védelméért kapja ezen elismerést. A díjat december 12-én Barcelonában, a Kisebbségi Etnikumok és Nemzetek Nemzetközi Központjában (CIEMEN) adják (adták) át a Népek Kollektív Jogaiért Alapítvány közremőködésével.

 

***      December 9-én, a VIP címő bukaresti hetilap – szerkesztőinek szavazata alapján – kiosztotta a hazai politikai élet, valamint a kultúra, a mővészetek, a sajtó és a sport terén a legsikeresebb teljesítményt nyújtó személyiségeket jutalmazó 1996. évi „leg-díjakat”. A legjobb politikusnak járó elismerést Frunda György szenátor, az RMDSZ volt államelnökjelöltje vehette át a fővárosi Victoria Kaszinóban rendezett ünnepélyen.

 

***      Szombaton, december 14-én, tárgyalásokra kerül sor a kormánykoalíciós pártok képviselői között az államtitkári, illetve a prefektusi tisztségek elosztása végett. Az RMDSZ tárgyalóküldöttségét Markó Béla szövetségi elnök vezeti.