1996

1996. december 11., szerda IV. évfolyam, 928. szám

***                                                        KÖZLEMÉNY

 

Az Ügyvezető Elnökség 1996. december 10-én tartott ülésén Takács Csaba ügyvezető elnök beszámolt a testületnek a kormányalakítási tárgyalásokról, a kormánykoalíciós egyezmény aláírását megelőző egyeztetésekről, valamint az  RMDSZ  Operatív Tanácsa 1996. december 8-án tartott üléséről.

Az Ügyvezető Elnökség elemezte az Operatív Tanács Határozatából rá háruló feladatok teljesítésének módozatait, és ennek megfelelően megbízta a testület alelnökeit, hogy december 10-ig jelöljék ki a kormányprogramból a saját szakterületükre vonatkozó rövid- és hosszabb távú törvényhozási és végrehajtási feladatokat. Ugyanakkor az ÜE főosztályai folyamatos feladatának jelölte meg a civil- és szakmai szervezeteknek a kormányprogrammal kapcsolatos, a közigazgatásra, oktatásra, mővelődésre, pénzügyre, vállalkozói szférára, mezőgazdaságra, munkaügyre, idegenforgalomra és minden más közérdekő tevékenységi területre vonatkozó javaslatainak összesítését és közvetítését a törvényhozás és a végrehajtás felé.

A testület – az Operatív Tanács Határozata értelmében – döntött arról, hogy kidolgozza és az SZKT elé terjeszti megvitatásra és jóváhagyásra azokat a határozattervezeteket, amelyek szabályozzák a kormányzati struktúrákban való részvételből következő új feladatok megvalósítását.

A továbbiakban az ÜE kiértékelte, a szakmai önéletrajzok alapján, az RMDSZ által betöltendő államtitkári és prefektusi tisztségekre a szövetség területi szervezetei és a szakmai szervezetek által tett személyi javaslatokat.

Az ülés napirendjén szerepelt a parlamenti képviselet nélkül maradt megyék érdekképviselete biztosításának és az illető megyei szervezetek mőködését biztosító anyagi feltételek kérdésköre is. A helyzet orvoslása érdekében az ügyvezető elnök, a szenátusi és képviselőházi frakciókkal, valamint az érintett területi elnökökkel együtt, véglegesíti azt a rendszert, amely biztosítja az érintett megyék magyar lakossága érdekeinek képviseletét a törvényhozásban.

 

Kolozsvár, 1996. december 11.

 

                                                                                  Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége

 

***      Kedden, december 11-én, az RMDSZ bukaresti székházában találkozóra került sor a Romániában jószolgálati úton levő magyarországi civil szervezetek küldöttségével, amelynek tagjai voltak: Barabás Miklós  (a küldöttség vezetője, Európa Ház), dr. Szirtes Gábor (Magyar Békeszövetség) dr. Varga Tamás (Társadalmi Egyesülések Szövetsége), Nyakó István (Baloldali Ifjúsági Tanács), Kozma Mihály (Magyarországi Románok Országos Önkormányzata), Horváth Mária (a Képes Újság újságírója). A vendégek kérésére létrejött találkozón Niculescu Antal és Markó Attila, a szövetségi elnök politikai, illetve emberjogi tanácsosa, valamint K. Bodor András, a Szövetségi Elnök Sajtóirodájának vezetője vett részt.

A vendégek kötetlen beszélgetés során tájékoztatást adtak a küldöttség jószolgálati útjának céljairól, és tájékozódtak az RMDSZ civiltársadalmi szervezetekkel kapcsolatos elképzeléseiről, valamint a szövetséget kormányzati tényezőként foglalkoztató fő kihívásokról.   A román-magyar közeledés és jobb megismerés előmozdításán fáradozó magyarországi civiltársadalmi szervezetek küldöttsége több fővárosi civil szerveződés képviselőivel találkozott, és Bukaresten kívül Brassóba és Sepsiszentgyörgyre is ellátogat, majd pénteken, december 13-án, délelőtt 11 órakor a fővárosi Magyar Kulturális Központban sajtóértekezleten számol be a jószolgálati út tapasztalatairól.