1996

1996. augusztus 9., péntek IV. évfolyam, 841. szám

***               1996. augusztus 9-i keltezéssel a Kézdivásárhelyi RMDSZ Tájékoztatási Szolgálata Nyilatkozatot tett közzé az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete Elnökségének augusztus 8-án tartott rendkívüli üléséről, amelyen megtárgyalták az Orbán Árpád megyei tanácselnök és László Gyula megyei tanácselnök-helyettes ellen indított és a kormányfő nagyszámú ellenőrző csoportjának Kovászna megyei vizsgálatát kiváltó rágalomhadjáratot. (Az alapos vizsgálat egyébként nem erősítette meg a feljelentésben szereplő „korrupciós” vádakat.)

Az üggyel kapcsolatban az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöksége szükségesnek tartja leszögezni, hogy a több hónapja tartó, különböző álproblémákat felvető, gazdasági feljelentésnek álcázott politikai támadás a Kovászna megye magyar lakosságának több mint 80 ezer szavazata által megválasztott két legmagasabb közigazgatási tisztségviselő indokolatlan eltávolítását célozza, és hogy az alaptalan rágalmakat magába foglaló feljelentés szerves része egy jól átgondolt, több részből álló politikai hadjáratnak, amelyet a megye közigazgatási vezetői ellen indítottak még az 1996. évi helyhatósági választások előtt. A Nyilatkozat itt utal a több éve kártérítést követelő, a megyéből állítólag elüldözött románok meg-megismétlődő támadására, amelyet most, a parlamenti választások előtt ismét felerősítettek; a sepsiszentgyörgyi gépgyárban lezajlott „zendülésre”, amelyet szintén a megye közigazgatási vezetői ellen fordítottak; továbbá a megye prefektusának „etnikai tisztogatásról” tett valótlan kijelentéseire, majd emlékeztet arra, hogy 1992. nyarán, éppen az akkori parlamenti választások előtt, hasonló ármánykodások eredményeképpen váltották le Kovászna és Hargita megyék magyar nemzetiségő prefektusait.

Mindezeket figyelembe véve – különösen most, amikor a feljelentést kivizsgáló ellenőrző csoport is megállapította az állítások alaptalanságát – az RMDSZ kézdivásárhelyi szervezetének elnöksége a leghatározottabban tiltakozik az ellen, hogy a magye lakossága által választott vezetőinket rágalmazzák, valamint az ellen is, hogy egyesek figyelemelterelő szándékkal mesterséges etnikai konfliktusokat próbálnak szítani, és kinyilvánítja, hogy a térségben élő magyarok nemzeti önazonosságának megőrzéséért, egyéni és kollektív jogaikért folytatott küzdelem nem irányul más nemzeti közösségek ellen.

 

***               Csütörtökön, augusztus 8-án, tisztújító közgyőlést tartott az RMDSZ Zilah városi szervezete. A városi elnökség nevében Katona Sándor elnök tartott beszámolót, a megyei RMDSZ részéről Kozma Sándor terjesztett elő tájékoztatót.

A közgyőlésen beszámoltak mandátumuk alatt végzett tevékenységükről Vida Gyula képviselő és Seres Dénes szenátor.

A résztvevők megválasztották a városi szervezet új vezetőségét a következő összetételben: Kerekes Edit – elnök, Popovici Tibor – politikai alelnök, Püsök András – szervezési alelnök,  Csóka Tibor – gazdasági alelnök, Haraszi Katalin – tanügyi alelnök, Fekete Károly, Zilah alpolgármestere – önkormányzati alelnök, Papp Annamária – mővelődési alelnök.

Megszavazták a képviselői és szenátori jelöltjavaslatokat is. Képviselőjelöltek: Vida Gyula, Csóka Tibor, Szilágyi Sándor, Fodor István. Szenátorjelöltek: Seres Dénes, Fekete Károly alpolgármester. Önjelöltként jelentkezett Katona Sándor, a városi RMDSZ-szervezet leköszönt elnöke.