1996

1996. augusztus 12., hétfő IV. évfolyam, 842. szám

***                                                                                       KÖZLEMÉNY

 

  1. augusztus 16-ra, péntek de. 11 órára, Marosvásárhelyre összehívom az RMDSZ Operatív Tanácsát.

Napirenden, az SZKT határozatának megfelelően, a Hargita megyei parlamenti helyek területenkénti elosztása.

 

Marosvásárhely, 1996. augusztus 12.

 

                                                                                                                                                                     Markó Béla                                                                                                                                                                                                                          szövetségi elnök

 

***               Takács Csaba, az RMDSZ kampányigazgatója 1996. augusztus 10-én, szombaton, tanácskozásra hívta össze a területi kampánystábok vezetőit. A Kolozsváron lezajlott találkozón az Országos Kampánystáb tagjai ismertették a Választási törvény előírásaiból és az SZKT határozataiból következő jelöltállítási és média-ütemtervet.

A területi kampánystábok vezetői beszámoltak a Frunda György elnökjelöltségét támogató aláírások győjtésének jelenlegi helyzetéről az ország egész területén, különös tekintettel azokra a megyékre, ahol nincsenek RMDSZ-szervezetek.

Az országos és a területi kampánystábok összehangolták a kampányrendezvények (kampánynyitás, a választók találkozója az RMDSZ országos vezetőivel, az államelnökjelölttel, valamint a képviselő- és szenátorjelöltekkel, kampányzárás) naptárát.

A területi kampánystábok vezetői beszámolót tartottak a helyhatósági választások kampányának helyi tapasztalatairól, és ismertették a tagság méltató, illetve kritikus vélekedéseit az RMDSZ audiovizuális kampányával kapcsolatban.

 

***               1996. augusztus 8-án este ülésezett az RMDSZ Csíkszereda városi szervezete újraalakítására létesült kezdeményező bizottság. A jelenlévők véglegesítették a választási naptárt és kijelölték a választásokat levezető városi RMDSZ választási bizottságot, amely a következőkből áll: Antal Vidor, Both István, Füleki Zoltán, János Éva, Lupány István, Nagy Anna, Ráduly Róbert, Silló Géza és Takács István. A városi választási bizottság elnöke Ráduly Róbert, titkára Nagy Anna.

A kidolgozott javaslatoknak megfelelően a csíkszeredai RMDSZ elnökét, a körzeti elnököket, valamint a városi küldötteket Csíkszereda lakossága általános, titkos és közvetlen szavazással választja meg augusztus 19-e és 23-a között, amikor is az erre kijelölt körzeti szavazóbizottságok mozgóurnával keresik fel a lakosokat, illetve augusztus 24-én, amikor a város különböző pontjain felállított urnáknál voksolhatnak Csíkszereda polgárai.

A városi elnök jelöléséhez 250, a körzeti elnökök és városi küldöttek jelöléséhez 25–25 támogató aláírás szükséges, majd a jelöléseket az aláírások kíséretében augusztus 15-én 18 óráig kell benyújtani a válaszási bizottsághoz.

 

***               Két fontos egyházi, illetve kulturális esemény színhelye volt Nagybánya pénteken, augusztus 9-én. Ünnepélyes külsőségek között került sor az új református templom felavatására, amelyen részt vettek: D. Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, dr. Mészáros István tiszáninneni és dr. Kocsis Elemér tiszántúli református püspökök, a történelmi magyar egyházak vezetői, az RMDSZ-szervezet tisztségviselői, valamint a román egyházak képviselői. Ugyanaznap nyílt meg a Galéria termében Trella Várhelyi Imola festőmővésznő kiállítása a millecentenáriumi rendezvények keretében.