1996

1996. augusztus 28., szerda IV. évfolyam, 854. szám

***                                                                                   KÖZLEMÉNY

 

Az SZKT Állandó Bizottságának javaslata alapján 1996. szeptember 6-án, péntek reggel 9 órára Marosvásárhelyre, a Kultúrpalota kistermébe összehívom a Szövetségi Képviselők Tanácsának rendkívüli ülését. Az ülés egynapos és egyetlen napirendi pontja: a román-magyar alapszerződéssel kapcsolatos állásfoglalás.

 

Bukarest, 1996. augusztus 28.

 

                                                                                                                                                              Markó Béla

                                                                                                                                                          szövetségi elnök

 

***                                                                                   KÖZLEMÉNY

 

Az SZKT 1996. szeptember 6-án Marosvásárhelyen tartandó rendkívüli ülésének előkészítése érdekében, az Állandó Bizottság elnöke kezdeményezte az SZKT Egyeztető Kerekasztalának összehívását. Az ülésre 1996. augusztus 30-án 16 órakor, Kolozsváron, az RMDSZ Pavlov utca 21. szám alatti székházában kerül sor.

 

Bukarest, 1996. augusztus 28.

 

 

                                                                                                                                                              Markó Béla

                                                                                                                                                          szövetségi elnök

 

***                                                                                   KÖZLEMÉNY

 

Az 1996-os parlamenti jelölésekről szóló SZKT-Határozat II/1. pontja, valamint az Országos Kampánystáb által kidolgozott jelölési ütemterv értelmében, 1996. augusztus 30-án délelőtt 10 órára összehívom a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsát az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének Pavlov u. 21. sz. alatti székházába.

 

Kolozsvár, 1996. augusztus 28.

 

                                                                                                                                                            Takács Csaba

                                                                                                                                                         ügyvezető elnök

 

***                                                                                 ÁLLÁSFOGLALÁS

 

Az európai integráció folyamata a népek megbékélése, a demokrácia alapkövét jelentő másságtisztelet eszméinek elterjedését segíti, azoknak a közös érdekeknek az uralomra jutását ösztönzi, amelyeknek az egyházak is elkötelezett hívei.

A Romániai Magyar Történelmi Egyházak Elöljárói Állandó Értekezlete üdvözli az integráció jegyében megszületett alapszerződéseket. Egyházaink életbevágóan érdekeltek az államközi szerződések tárgyát képező kérdésekben.

Meggyőződésünk, hogy az európai jogrend szellemében fogant megállapodásoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzeti közösségek önrendelkezését, az önkormányzatra alapozott intézményrendszerhez való jogát.

Abból a meggyőződésből kiindulva, hogy az államközi szerződések az 1989 után szükségessé vált történelmi igazságtétel kiváló eszközei lehetnének, egyházaink vonatkozásában két olyan területet említhetünk, amely demokratikus közéletünk elengedhetetlen velejárója:

  1. a) az évszázados hagyományokra visszatekintő, minden fokon és minden formában megvalósuló felekezeti oktatási rendszerhez való jog szavatolása és állami támogatása, mely az egyetemes kultúra alapértékeinek létrehozásához is jelentős mértékben hozájárul;
  2. b) a híveink millióinak évszázados munkáját, tehetségét, szorgalmát megtestesítő egyházi javak – ingatlanok, iskolák és más intézmények, könyvtárak, levéltárak, kegytárgyak – maradéktalan visszaszolgáltatása.

Jussunkért és jogainkért közéleti, jogi és politikai síkon is kitartó küzdelmet folytatunk. A 15, államilag elismert felekezet előterjesztéseként már 1990-ben elkészítettük közös Egyházi törvénytervezetünket, amely a fenti kérdésekben jogorvoslást ír elő. A román Parlament a törvénytervezetet többszöri sürgetésre mind a mai napig nem tőzte napirendjére. Jogos követeléseinket Romániának a szervezetbe való felvételekor az Európa Tanács is a nemzetközi egyezmények normarendszerébe illőnek találta. 176/1993 Véleményezés 8. szakaszában feltételként szabta meg a felekezeti oktatáshoz való jogot és az egyházi javak visszaadását.

A román-magyar alapszerződés véglegesnek szánt szövegtervezetéből megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a készülő dokumentum nem tartalmaz intézkedéseket jogos követeléseink teljesítésére nézve.

Mi, a romániai magyar történelmi egyházak elöljárói határozottan kijelentjük: az olyan megállapodás, amely nem szavatolja teljes mértékben alapvető jogainkat, hosszú távon nem szolgálhatja a megbékélést és a demokrácia megszilárdulását, egyszóval nem teljesítheti történelmi küldetését.

Felkérjük az alapszerződés szövegezésében részt vevő politikai tényezőket, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és az alapszerződés aláírása előtt intézkedjenek a megfelelő kiegészítésekről.

Eltökélt szándékunk, hogy keresztény egyházaink tanításaiból eredő eszméinkből nem engedünk, jogainkról nem mondunk le, és sajátos eszközeinkkel a hazai törvényhozás – és szükség szerint a nemzetközi fórumok – útján küzdeni fogunk nem csupán a magunk, hanem valamennyi egyház jogos követeléseinek teljesítéséért.

Az integráció csakis egy minden igaz elvárást teljesítő európai jogrend keretében valósulhat meg. A vallásszabadság elemi feltétele, hogy az egyházak korlátozás nélkül élhessenek alapvető jogaikkal.

 

Kolozsvár, 1996. augusztus 27.

 

               Dr. Jakubinyi György                                                                                Tempfli József

               római katolikus érsek                                                                római katolikus püspök                                                                                                                                                                                                                                                                  Gyulafehérvár                                                                                                       Nagyvárad

 

               Reizer Pál                                                                                            Dr. Csiha Kálmán

               római katolikus püspök                                                              református püspök

               Szatmárnémeti                                                                                       Kolozsvár                                                                                                                                                                                                                    

 

               Tőkés László                                                                                                       Dr. Szabó Árpád                                                                       unitárius főjegyző                                                                                 református püspök

               Nagyvárad                                                                                               Kolozsvár                                                                                                                                                                      

 

               Kiss Béla                                                                                              Dr. Mártha Ivor

               evangélikus főjegyző                                                                              református főgondnok                                              

               Kolozsvár                                                                                             Kolozsvár

 

 

                                                                           Szilágyi Aladár

                                                                           református főgondnok

                                                                                          Nagyvárad

 

***               Markó Béla szövetségi elnök és Borbély László képviselő is jelen volt azon a találkozón, amely kedden, 1996. augusztus 27-én jött létre Klaus Naumannak, a NATO Katonai Tanácsa elnökének romániai látogatása alkalmával a parlamenti pártok vezetői és az Atlanti Szövetség vezető tisztségviselője között. Az RMDSZ szövetségi elnöke a találkozó során tett felszólásában kiemelte a nemzetközi ellenőrzés fontosságát a kisebbségi kérdés megoldásánál.