1996

1996. augusztus 13., kedd IV. évfolyam, 843. szám

***               Szombaton, augusztus 10-én, a sepsiszentgyörgyi stadionban úrvacsorás istentisztelettel egybekapcsolt záróünnepséggel ért véget a Magyar Reformátusok III. Világtalálkozója. A szerte a világból érkezett több ezer református részvételével megtartott ünnepséget Bütösi János püspök,a Magyar Reformátusok Világszövetségének leköszönő elnöke nyitotta meg, majd Tőkés László Királyhágómelléki püspök köszöntőjében méltatta a rendezvénysorozat zavartalan lebonyolítását lehetővé tevő jó rendezést, a helyi és központi hatóságok által tanúsított megértő, helyenként segítő hozzáállást, és külön kiemelte az ökuménia szellemében lebonyolított összejövetel sikerét, azt, hogy a romániai református egyház saját hazájában – Erdélyben, a reformáció bölcsőjében – megrendezhette a Világtalálkozót.

A résztvevőket, a külföldről és az ország minden református gyülekezetéből érkezett vendégeket, más egyházak, köztük az ortodox egyház képviselőit köszöntötte Albert Álmos, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az istentiszteleten igét hirdetett Gulácsy Lajos kárpátaljai püspök és Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Úrvacsoraosztás, Márkus Mihály püspök záróimádsága és Kocsis Elemér püspök áldása után a Minden magyarok énekével ért véget az ünnepség.

A Világtalálkozó szombati sepsiszentgyörgyi eseményeihez tartozott még a város új református templomának felszentelése, valamint egy egyházmővészeti kiállítás a Székely Nemzeti Múzeumban. Ugyancsak Sepsiszentgyörgy adott otthont két tudományos szimpoziumnak is A reformáció Háromszéken és Egyházi mővészet Háromszéken címmel.

A rendezvényeken jelen voltak a háromszéki és a városi RMDSZ-szervezet vezetői, a sepsiszentgyörgyi