1996

1996. augusztus 14., szerda IV. évfolyam, 844. szám

***               Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kolozsvári Szabadság augusztus 14-i, szerdai számában nyilatkozott a román-magyar alapszerződéssel kapcsolatos újabb tárgyalásokról. Az RMDSZ alapvető elvárása az alapszerződés egészét tekintve az, hogy garantálja az anyanyelvi oktatást, az egyházi vagyon visszaszolgáltatását, az anyanyelv használatát a közigazgatásban (az európai dokumentumok szellemében), továbbá az RMDSZ által szorgalmazott autonómiaformákat. Szövetségünk természetesnek tartja Magyarország és Románia törekvését arra, hogy a két ország közti alapszerződést mielőbb megkössék, de úgy véli, hogy a jó és nem a „gyors” alapszerződés a lényeg, és hogy ezt a szerződést nem a leköszönő kormánykoalícióval kellene megkötni. Az RMDSZ fontos mozzanatnak tartja e dokumentumot a romániai magyar kisebbség sorsproblémáinak megoldásában, és éppen ezért csak olyan alapszerződést támogat, amely valóban megoldást nyújt a romániai magyar nemzeti közösség számára. Az ügyvezető elnök kijelentette: a romániai magyarok helyzete nem „presztízsszempont”, hanem olyan valós probléma, amelynek megoldása mind a magyar, mind a román államnak érdeke.

 

***               A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ két legnagyobb helyi szervezete állított jelöltet a novemberi parlamenti választásokra. A besztercei RMDSZ Jakab Mihályt, a bethleni szervezet pedig Kerekes Zoltánt javasolja képviselőnek. Szenátorjelöltet a besztercei RMDSZ javasolt, Ilyés István személyében. A jelöltek közötti sorrend az augusztus végére tervezett megyei küldöttgyőlésen dől el.

 

***               Két bejutó képviselői helyhez ragaszkodik a Gyergyószéki Területi RMDSZ-szervezet. A Gyergyószéki Területi Küldöttek Tanácsa ezt azért tartja méltányosnak a Hargita megyei helyek elosztásánál, mivel a csíkszéki és az udvarhelyszéki területi szervezeteknek szenátora is lesz. A Gyergyószéki TKT augusztus 8-án tartott ülésén azt is elhatározták, hogy kitartanak az előválasztások mellett, ugyanakkor a jelöltek listájának véglegesítésével megvárják az Operatív Tanács döntését. A testület javasolta azt is, hogy a következő ülésen a képviselők és szenátorok számoljanak be négyévi munkájukról, ezért a TKT következő ülésére meghívják Hargita megye valamennyi képviselőjét és szenátorát. Az ülés nyitott lesz, minden érdeklődő részt vehet rajta.