1996

1996. április 25., csütörtök IV. évfolyam, 767. szám

*** Miután dr. Tamás Sándor jogász, a nagyváradi Magyar Kisebbség címő folyóirat szerkesztője úgy döntött, hogy nem vállalja a kézdivásárhelyi polgármester-jelöltséget, a helyi RMDSZ végül a kézdivásárhelyi Bokor Ernőt, a Fakitermelő Vállalat igazgatóját jelöli a város polgármesteri székébe.

*** Kedden, április 23-án együttes ülésen vitatta meg a Szenátus és a Képviselőház az 1996. évi társadalombiztosítási költségvetés-tervezetet. Az RMDSZ álláspontját a tervezettel kapcsolatban Kerekes Károly Maros megyei képviselő fejtette ki. Felszólalásában Kerekes Károly kritikai elemzésnek vetette alá a tervezetet, rámutatott a nyugdíjasok súlyos helyzetére, a kormány áttekinthetetlen és minden koncepciót nélkülöző, zavaros társadalombiztosítási politikájának katasztrofális következményeire, és megállapította, hogy a Vőcőroiu-kormány 1992-ben nagy propagandával beharangozott társadalombiztosítási reformjából nem lett semmi, a nyugdíjasok milliói nyomorban tengődnek.

A tervezetet végül is elfogadta a két Ház együttes ülése.

*** Ismét Albert Álmost, Sepsiszentgyörgy jelenlegi pogármesterét jelöli az RMDSZ a megyeszékhely polgármesteri székénék várományosaként a júniusi helyhatósági választásokra. A városi önkormányzat tanácsosjelöltjeinek listája még nem végleges, erről a választmányi ülésig kell dönteni. Sepsiszék 11 nagy települése közül nyolcban viszont már megtalálták a polgármesterjelöltet és a tanácstagjelölteket. Árapatakon, Hídvégen és különösen Kőröspatakon – ahol az időszaki választásokon polgármesternek választott Silviu Ioachim bejelentette, hogy függetlenként ismét indul a választásokon – most már sürgősen dönteni kell arról, indít-e és kit az RMDSZ a polgármesteri szék elnyeréséért.

*** Nincs még jelöltje az RMDSZ-nek Csíkszereda polgármesteri tisztjére. A csíkszéki választmány április 26-ára tervezett ülésén valószínőleg dr. Csedő Csaba jelenlegi polgármester és Búzás László, a Hargita megyei tanács főkönyvelője, az RMKGP egykori elnöke közül kerül ki majd az RMDSZ polgármesterjelöltje. Sajtóértesülések szerint Csíkszeredában Rákosi Zoltán mérnök függetlenként vállalta már a jelöltséget, és indul a választásokon.