1996

1996. április 17., szerda IV. évfolyam, 761. szám

*** 1996. április 17-én, Markó Béla szövetségi elnök, valamint az RMDSZ parlamenti frakciói megbízásából Asztalos Ferenc képviselő megbeszéléseket folytatott az egyetemi oktatásért felelős államtitkárral, Ecaterina Andronescu asszonnyal az 1996/97-es egyetemi anyanyelvi felvételi vizsgák lehetőségéről. Az államtitkár asszony elmondta, hogy a Tanügyminisztérium által véglegesített szabályozóban csupán egy mondatnyi utalás van arra vonatkozóan, hogy az egyetemi felvételi vizsgák nyelvével kapcsolatosan a tavalyi gyakorlat az érvényes, és megígérte, hogy az erre vonatkozó pontos utasításokat a minisztérium megküldi az egyetemeknek is.

Asztalos Ferenc szorgalmazta – a tavalyi év gyakorlatához hasonlóan – egy olyan miniszteri rendelet kibocsátását, amely világosan és egyértelmően szabályozza az anyanyelvi egyetemi felvételizés lehetőségét, és ami szükség esetén hivatkozásul szolgálhat minden kisebbségi felvételiző számára.

*** Április 16-án, a Képviselőház keddi ülésén, a napirend előtti politikai nyilatkozatok során Elek Barna Maros megyei képviselő a tavaszi mezőgazdasági munkálatokban észlelhető nagyfokú lemaradás kapcsán figyelmeztetett arra, hogy az 1996. évi mezőgazdasági év súlyos válsággal fenyeget. Ezt tetézi a mezőgépek (traktorok és kombájnok) árának nemrég bejelentett emelése, aminek folytán a mezőgazdasági termelők az eddiginél is nehezeben, vagy egyáltalán nem tudnak hozzájutni e nélkülözhetetlen gépekhez. Megemlítette, hogy a román mezőgazdaság géppellátása egyenesen drámai képet mutat: míg a nyugati országokban 4–14 hektár szántóföldre jut egy traktor, hazánkban csaknem 60 hektárra jut egy erőgép, s a szakemberek becslése szerint a hazai ipar 10 éven belül sem lesz képes csökkenteni ezt az arányt. Elek Barna reményének adott kifejezést, hogy az idei bankhitelek valóban eljutnak majd oda, ahol szükség van rájuk.