1996

1996. április 12., péntek IV. évfolyam, 759.szám

*** KÖZLEMÉNY

1996. április 8-án éjjel ittas állapotban lévő felelőtlen, vandál, huligán elemek zavarták meg Székelyudvarhely lakóinak békés, húsvéti ünnepét. Gépkocsikat rongáltak, lépcsőházak berendezéseit zúzták össze, több polgári személyt brutálisan bántalmaztak. A megtámadott személyek egyike – mint utólag kiderült, Ioan Nicolae Botaő rendőr altiszt – a súlyos bántalmazás következtében kórházba szállítása közben elhunyt.

Az RMDSZ Székelyudvarhely Városi Szervezetének Elnöksége 1996. április 10-i ülésén elemezte a történteket, és az esettel kapcsolatban a következő közleményt teszi közzé:

Az utóbbi időben az országot elárasztó erőszakhullám sajnálatos módon elérte városunkat, és itt is elszaporodtak a személyek ellen elkövetett erőszakos cselekmények, amelyek veszélyeztetik a polgárok biztonságát, zavarják a mindennapok nyugodt, békés alkotómunkáját.

Elítélünk mindenfajta erőszakot, vandalizmust, huliganizmust!

Felkérjük városunk polgárait a mindenfajta erőszakos cselekedetek elleni határozott fellépésre, a rend és biztonság megőrzése érdekében a rendőri szervekkel való szorosabb együttmőködésre!

Együttérzésünket és részvétünket fejezzük ki az elhunyt családtagjainak és hozzátartozóinak.

Ugyanakkor felelőtlennek és tendenciózusnak ítéljük a hazai román nyelvő sajtó egy részében megjelent tájékoztatásokat, amelyek ezt a sajnálatos esetet etnikai színezetben akarják feltüntetni.

Tiltakozunk az ellen, hogy bizonyos politikai körök a helyhatósági választások előtt egy egyébként nagyon elítélendő bőntényt magyarellenes hangulat keltésére, etnikai konfliktus gerjesztésére használjanak fel!

Székelyudvarhely, 1996. április 10.

Az RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezetének Elnöksége