1995

1995. október 12., csütörtök III. évfolyam, 638. szám

*** Október 11-én, szerdán, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta a Magyar Országyőlés Szőrös Mátyás (MSZP) vezette küldöttségét, amely részt vesz a Bukarestben zajló IPU-ülésszak munkálatain. A magyar parlamenti delegáció tagjai voltak Katona Tamás (MDF), Varga László (KDNP) és Mostó István (SZDSZ). Az RMDSZ részéről a megbeszélésen részt vett Szabó Károly, a szenátusi frakció, illetve Tokay György a képviselőházi frakció elnöke, Kozsokár Gábor, a Szenátus titkára, Verestóy Attila, a szenátusi frakció alelnöke, Márton Árpád, a Román Parlament IPU-delegációjának tagja és Szilágyi Zsolt, a Képviselőház külügyi bizottságának tagja, továbbá Mezei József parlamenti szakértő és Vajda László, a SZEH politikai tanácsosa. Jelen volt Alföldi László, a Magyar Nagykövetség főtanácsosa és Szilágyi Mátyás, a nagykövetség titkára.

A mintegy kétórás találkozón kölcsönös tájékoztatásra került sor a romániai, illetve magyarországi belpolitikai helyzetről, valamint aktuális külpolitikai kérdésekről. Fontos helyet kapott a kötetlen beszélgetés során a román-magyar viszony alakulása, különös tekintettel az alapszerződésre és a román-magyar történelmi megbékélésre tett román államfői kezdeményezésre, annak magyarországi fogadtatására. A hazai politikai helyzet rövid elemzése során Markó Béla rámutatott arra, hogy a romániai magyarság számára fontos a két nemzet történelmi megbékélése, ám ennek sajnos csekélyek az esélyei mindaddig, amíg a romániai politikai életben felerősödni látszik a nacionalista retorika, a meg-megújuló magyarellenes hangulatkeltés, és olyan törvényeket fogadnak el, mint az anyanyelvő oktatást súlyosan korlátozó Tanügyi törvény vagy a Btk. nemzeti jelképek használatára vonatkozó módosításai. Ennek a folyamatnak legfrissebb jeleként említette Markó Béla a Maros megyei prefektus leváltását, akinek helyére a szélsőséges RNEP képviselőjét nevezte ki a kormány. Szó esett az együttmőködés gazdasági vonatkozásairól is, és Markó Béla kérte a Magyar Országgyőlés és kormányzat politikai segítségét nemzetközi fórumokon is az RMDSZ-nek a romániai magyarság érdekvédelmében kifejtett tevékenységéhez.

*** KÖZLEMÉNY

Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Antal István, az RMDSZ képviselőházi frakciójának alelnöke 1995. október 11-én Budapesten találkozott Lábody László címzetes államtitkárral, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökével. A megbeszélésen jelen volt Bálint Pataki József, a HTMH főtanácsosa.

Az RMDSZ és a HTMH képviselői eszmecserét folytattak a gazdasági együtmőködés különböző területeire vonatkozó kérdéseiről, hangsúlyt fektetve a magyar kormány programjában is megfogalmazott lehetőségek gyakorlatba ültetésének módozataira.

A felek tájékoztatták egymást a román állampolgárokat érintő kárpótlási folyamatokról, a magyarországi és a romániai törvények által biztosított lehetőségek érvényesítéséről.

Takács Csaba ügyvezető elnök átadta Lábody László címzetes államtitkárnak Markó Béla szövetségi elnök és az Ügyvezető Elnökség meghívását egy novemberben sorra kerülő, többnapos romániai látogatásra. A meghívást az államtitkár köszönettel elfogadta.

Az RMDSZ Sajtóirodája