1995

1995. március 2., csütörtök III. évfolyam, 483. szám

*** Az Ügyvezető Elnökség az 1995. március 1-i tanácskozásán megvitatta az SZKT által elfogadott határozatokból eredő feladatait. Ennek megfelelően március 11-re összehívják a megyei elnökök és a platformok képviselőinek tanácskozását a belső választásokat szabályozó törvénytervezet megvitatására. Az autonómiaformákat leíró statútumokról a következő, március 9-én sorra kerülő ÜE-ülésen a főosztályok benyújtják észrevételeiket.
Az Ügyvezető Elnökség felkérte az Önkormányzat- és Reformügyi Főosztályt, állítson össze dokumentációs anyagot a Kolozsvár Municípiumi Tanácsnak Molnos Lajos és Boros János tanácsosok felfüggesztését ajánló határozatával kapcsolatosan, annak érdekében, hogy az eljárás megindítása esetén az RMDSZ kezdeményezhesse az ügy jogi kezelését.

*** 1995. március 1-én, a szövetségi elnök és az ügyvezető elnök megbízásából Verestóy Attila ügyvezető alelnök, a szenátusi frakció vezetője találkozott Viorel Hrebenciuc kormányfőtitkárral. A megbeszélés tárgyát az RMDSZ tanácsosok elleni felfüggesztési eljárásra vonatkozó kolozsvári kezdeményezés, valamint a kolozsvári tanács összetételéhez hasonló más megyei vezetőségek által is kezdeményezett hasonló, az OÖT-ban részt vevő RMDSZ-tanácsosok ellen tervezett intézkedések képezték. A kormány főtitkára megnyugtatóan leszögezte, hogy a kormány tudomásul veszi a Romániai Megyei Tanácselnökök Egyesületének Vezető Tanácsa és az RMDSZ képviselői között Szebenben tartott találkozóról 1995. február 23-án kiadott Közleményben foglaltakat, miszerint az OÖT az RMDSZ belső szerveződése, amely az Alkotmánnyal és az ország törvényeivel, valamint a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával összhangban fejti ki tevékenységét. A kormány főtitkára ígéretet tett arra, hogy az eljárást leállítják.

*** Kerekes Károly és Vida Gyula képviselők március 2-án sajtóértekezletet tartottak a Képviselőházban, amelyen ismertették a Korkedvezményes nyugdíjazásra vonatkozó 2/1995-ös törvény módosítására vonatkozó törvénytervezetet és érveltek a módosítás szükségessége mellett.