1995

1995. március 13., hétfő III. évfolyam, 490. szám

*** 1995. március 11-én, szombaton, találkozóra került sor a Külügyminisztérium Dumitru Ceauşu igazgató vezette szakértői csoportja és az RMDSZ küldöttsége között, melynek tagjai Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök, Tokay György képviselő, Bíró Anna-Mária, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsosa és Bakk Miklós szakértő voltak.
A találkozót a Külügyminisztérium kezdeményezte a román-magyar alapszerződés előkészítésével kapcsolatosan.
A megbeszélésen a Külügyminisztérium szakértői tájékoztatást nyújtottak a román-magyar alapszerződésről folytatott tárgyalásokról. Az RMDSZ képviselői megerősítették, hogy a szövetség tavaly szeptemberben megfogalmazott és a Külügyminisztériumnak hivatalosan átnyújtott álláspontja a kérdést illetően nem változott. Véleménycsere folyt továbbá az alapszerződés politikai és nemzetközi jogi szerepéről, a kisebbségvédelmi kérdésekben alapul vehető nemzetközi dokumentumokról, az Európa Tanács vonatkozó ajánlásairól.

*** Március 11-én, szombaton került sor Kolozsváron a területi RMDSZ-szervezetek és platformok/pártok vezetőinek részvételével arra a tanácskozásra, melyen a belső választások kérdését vitatták meg. Az egész napos ülésen előzetes megegyezés született a választások szabályozásával kapcsolatosan. A területi szervezetek elnökei, bár fontosnak, sőt létfontosságúnak tartják a belső választások mielőbbi megtartását, aggályaikat fejezték ki a megszervezés egyes vonatkozásaival kapcsolatban. Megegyezés született viszont azoknak az alapvető szabályozási és kivitelezési módozatoknak a tekintetében, melyek lehetővé teszik, hogy a legközelebbi SZKT-ülésen egy teljes szabályzatot lehessen megvitatni és véleményezni. A belső választások szabályozásáról és időpontjáról a májusi kongresszus dönt.
Kölcsönös információcsere és tájékoztatás történt a szövetségi elnök és az Ügyvezető Elnökség, valamint a területi szervezetek, platformok és pártok képviselői között a román-magyar alapszerződés, a március 15-i ünnepségek és más kurrens kérdések ügyében.

*** Frunda György szenátor, az RMDSZ Európa Tanács-beli képviselője március 13-án, hétfőn, Párizsban részt vesz az ET jogi bizottságának ülésén.
Március 14–17-e között Frunda György az Európa Tanács raportőreként Litvániába látogat, ahol találkozik a litván elnökkel, miniszterelnökkel, a parlament elnökével, valamint kisebbségi szervezetek képviselőivel és egyházi vezetőkkel.

*** NYILATKOZAT

Az RMDSZ Kolozs megyei Szervezete Gheorghe Funar kolozsvári polgármester 1995. március 13-án kiadott közleményét a kolozsvári magyarság elleni nyílt uszításnak min_síti, amelynek célja etnikumok közti összecsapás kiprovokálása.
Felkérjük Grigore Zanc prefektus urat, a kormány helyi képviselőjét, hogy akadályozza meg a Gheorghe Funar által tervezett, beláthatatlan következményekkel járható provokációt.

Kolozsvár, 1995. március 13.

Az RMDSZ Kolozs megyei Szervezete
Molnos Lajos megyei elnök