1995

1995. május 23., kedd II.évfolyam, 537.szám

*** Május 22-én Markó Béla Gyergyószentmiklóson találkozott a gyergyószéki RMDSZ vezetőségével, önkormányzati tisztségviselőkkel, érdeklődőkkel. A találkozón az RMDSZ politizálásáról, a kongresszusi dokumentumokról folyt kötetlen beszélgetés.

*** A szokásos hétfői interpellációk során május 22-én a Képviselőházban Elek Barna Maros megyei képviselő a vízügyi, erdőgazdálkodási és környezetvédelmi minisztériumhoz intézett kérdést az erdők (és nem bozótos területek vagy fákkal beültetett legelők!) visszaszolgáltatásáról egykori tulajdonosaiknak, valamint arról, hogy milyen intézkedéseket tervez a szakminisztérium az erdőszéli, jelenleg használhatatlan területek mezőgazdasági körforgásba való visszaadására.
Korábbi interpellációk közül Asztalos Ferenc április 10-i, a betfalvi cigányellenes rendőrakciókkal kapcsolatos interpellációjára válaszolt a belügyminiszter, közölvén a kivizsgálás eredményét és a túlkapásokban elmarasztalt rendőrök büntetését. A jegyzék ugyan nem ismeri el egyértelmően a cigányok bántalmazását, de azért „az elkövetett kihágásokhoz viszonyítva túlméretezett pénzbírság”, valamint az előállítottak megbilincselése miatt az akciót vezető ezredest tartalékállományba helyezték, és a többi tisztet és tisztest is megbüntették.

*** Hosszas halogatás után a Szenátus napirendjére tűzte a Tanügyi törvénytervezetet. Az időközben lezárult általános vita során az RMDSZ-frakció elvi állásfoglalását Magyari Lajos szenátor fejtette ki. Sérelmezte, hogy az RMDSZ által tavaly benyújtott, csaknem félmillió választópolgár aláírásával megerősített törvényjavaslat, a jól irányított eljárási obstrukció következtében, nem kerülhetett előzetesen megtárgyalásra. Kifogásolta továbbá, hogy a törvénytervezet XII. fejezetének a címe: „A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek oktatása”, holott ennek tárgya a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás szabályozása kellene hogy legyen.
Kedden, május 23-án, megkezdődött a törvénytervezet szakaszonkénti vitája. Az eddigiekben Magyari Lajos, Hosszú Zoltán, Hajdú Gábor és Seres Dénes szenátorok nyújtottak be módosító javaslatokat, de ezek mindegyikét sorra leszavazták.

*** Május 20-án, szombaton, az RMDSZ Bihar megyei képviselőcsoportja kezdeményezésére Székelyhídon regionális képviselő-tanácskozásra került sor Hajdú-Bihar megye és Bihar megye törvényhozóinak részvételével. A tanácskozáson Hajdú Bihar megyét Bedő Tibor, Kónya Lajos, Juhászné Lévai Katalin, Szántó Mihály és Szilágyi Péter (MSZP) és Kaplanczy Mihály (független) országgyűlési képviselők, illetve Sápy József (MDF) önkormányzati tanácsos képviselték, míg Bihar megye részéről megjelentek Nistor Bădiceanu szenátor (KDNPP), Florian Sărac (RSZDP), Teodor Moldovan (DP), Floruţa Crăciun (RNEP), Emeric Feric (szlovák kisebbség), illetve Rákóczi Lajos, Székely Ervin és Szilágyi Zsolt RMDSZ-képviselők.
A résztvevők egyöntetűen elhatározták, hogy törvényhozói szinten szorgalmazni fogják a két szomszédos megye közötti gazdasági és kulturális együttműködés fejlesztését, a helyi tanácsok és önkormányzatok bevonásával; támogatni fogják a közvetlen kapcsolatok megvalósítását az élet minden területén; javasolják a Nyírábrány-Érmihályfalva, illetve Létavértes-Székelyhíd közötti határátkelők kibővítését, illetve megnyitását.
A délután folyamán a magyarországi vendégek ellátogattak az érmihályfalvi Nyíló Akác Napok rendezvényére is.