1995

1995. május 17., szerda III. évfolyam, 533. szám

*** 1995. május 15-én Désen a helyi RMDSZ szervezett Magyar Fórumot. A rendezvény első fele a református templom bástyájában zajlott, ahol Kalapáti Jolán dési RMDSZ-elnök köszöntője után, és Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke jelenlétében a díszvendég Pozsgay Imre, a Nemzeti Demokrata Szövetség elnöke mondott rövid beszédet, és válaszolt a hozzá intézett kérdésekre.
A Dési Polgármesteri Hivatal dísztermében mintegy 500 érdeklődő várta a vendégeket, olyan közéleti személyiségeket, mint Pozsgay Imre, Tőkés László, Csapó József és Buchwald Péter szenátorok, Beder Tibor Hargita megyei főtanfelügyelő, Molnos Lajos Kolozs megyei RMDSZ-elnök, Kónya-Hamar Sándor és Mátis Jenő képviselők, Pillich László, Eckstein-Kovács Péter, Kötő József, Herédi Gusztáv, Vetési László és sokan mások.
Felszólalások és föltett kérdések megválaszolása után a közel ötórás dési Magyar Fórumot bennsőséges hangulatú fogadás követte, amelyen kötetlen beszélgetésre került sor.

*** Május 12-én, az RMDSZ Maros megyei szervezetének Ügyvezető Elnöksége és a megyei Operatív Tanács tagjai a kerületi szervezet meghívására Fórumon vettek részt Szászrégenben. A rendezvényen az RMDSZ közelgő IV. Kongresszusával kapcsolatban a tagságot foglalkoztató kérdések kerültek terítékre, de a találkozó egyben alkalmat adott az Ügyvezető Elnökség és az Operatív Tanács tagjainak bemutatkozására is. A nagyszámú érdeklődő és a meghívott önkormányzati tisztségviselők aktuális bel- és külpolitikai kérdéseket is felvetettek.
A megyei szervezet vezetőségének következő találkozójára a kerületi vezetőkkel és a helyi tagsággal szerdán, május 17-én kerül sor Segesváron.

*** Május 15-én, hétfőn, az RMDSZ Maros megyei szervezetének székházában került sor a megyei szervezet vezető testületei – TKT, TET, ÜE, Önkormányzati Tanács, Elnökök Konzultatív Tanácsa – tagjainak, valamint a megye kongresszusi küldötteinek együttes ülésére. A tanácskozás résztvevői beszámolót hallgattak meg az SZKT május 5–6-i ülésének munkálatairól, majd Frunda György szenátor ismertette az ET 1201-es Ajánlása kapcsán az SZKT-n is elhangzott beszámolóját.
A TKT megszavazta három kongresszusi póttag mandátumát, majd Zonda Attila megyei elnök ismertette a kongresszusi dokumentumok (Program, Alapszabályzat) és a létező tervezetek (autonómia-statútumok, belső választási törvénytervezet) sarkalatos tételeit, amelyek kapcsán a jelenlevők javaslatokat, véleményeket fogalmaztak meg.
A TKT a kongresszussal kapcsolatos Maros megyei javaslatcsomag elkészítésével Zonda Attila megyei elnököt bízta meg, valamint egy, az általa felkért személyekből álló bizottságot.