1995

1995. május 10., szerda III. évfolyam, 528. szám

*** Miguel Angel Martinez, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke levélben válaszolt Markó Béla április 19-én hozzá intézett levelére. Válaszában az ET magas rangú tisztségviselője biztosítja az RMDSZ elnökét, hogy a nemzetközi szervezet továbbra is figyelemmel követi és ellenőrzi a romániai demokratikus átalakulás folyamatát, benne a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezését. Levele végén az európai parlament elnöke sok sikert kíván az RMDSZ kongresszusának.

*** Május 8-án, az RMDSZ Maros megyei székházában Zonda Attila megyei elnök vezetésével megbeszélést tartott a tanügyi munkacsoport. A találkozón elemezték a nyolcadikos diákok számára szervezett konzultációs program eddigi tevékenységét és véglegesítették a XII. osztályos diákok részére elkészített magyar érettségi tétel-modelleket. Ugyanakkor megtárgyalták az I., V. és IX. osztályok beiskolázási terveit, és ismertető hangzott el a május 2-án Bukarestben aláírt román-magyar tanügyi együttmőködési egyezményről.
Megegyezés született arról, hogy május 22-én találkozót tartanak a VIII., illetve XII. osztályokat vezető osztályfőnökökkel, hogy a végleges beiskolázási lehetőségek ismeretében elemezzék a diákok továbbtanulási igényeit. Döntés született arra vonatkozóan is, hogy azoknak a VIII-os diákoknak a számára, akiknek nem sikerült a felvételi vizsgája, júniusban, a nyár folyamán felkészítő konzultációkat szerveznek az RMDSZ Maros megyei székházában matematikából, valamint román és magyar nyelvből.

*** Pataki Gábor Zsolt, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa Külügyi bizottságának tagja május 6-án, Gímesen (Szlovákia) részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen. A XVI. Gímesi Művelődési Tábor keretén belül rendezett vitadélelőttön részt vettek a szlovákiai magyar pártok képviselői – Bauer Edit (Együttélés Politikai Mozgalom), A. Nagy László (Magyar Polgári Párt), valamint Varga Gyula, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom szóvivője. A kerekasztal fő témája a szlovák-magyar alapszerződés, az autonómia-kérdés, valamint a szlovák-magyar és román-magyar kapcsolatok összehasonlítása volt.