1995

1995. február 9., csütörtök III. évfolyam, 468. szám

*** A múlt hét végén tudományos tanácskozásra került sor a sepsiilyefalvi Kida Központban „A közigazgatási határok változásai Erdélyben” címmel. A vitával egybekötött előadások mindenekelőtt a múltbeli közigazgatási formákról szóltak, illetve ezeknek a jelenlegi közigazgatási felosztással való kapcsolódásait boncolgatták. A hagyományokkal kapcsolatos előadásokat Binder Pál, Imreh István, Katona Ádám tartották. Aktuálisabb és némiképp politikusabb értekezést olvasott fel Molnár Jenő, Vofkori László, Fodor György és Benedek József, míg a többi meghívott – köztük Takács Csaba, Madaras Lázár, Bakk Miklós, Király Károly, Fábián Ernő, Magyari Nándor László, Bodó Barna – a vitában szólalt fel. Az OBKE, az EMKE és az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Önkormányzati Főosztálya rendezésében megtartott tanácskozás teljes anyagát, valamint a magyarországi meghívottak által eljuttatott előadásokat egy tematikus füzetben jelentetik meg.

*** Az RMDSZ Maros megyei szervezete a kerületi szervezetekkel együttműködve az idén is megszervezi falujárási akcióját, amely az 1992 decemberében indult kapcsolattartó rendezvénytípusok folytatása.
A február-március-április folyamán megrendezésre kerülő találkozók mottója: „Szervezetépítés”. Ennek megfelelően a fő célkitűzés: olyan helységek felkeresése, ahol volt helyi RMDSZ-szervezet 1991–1992-ben, de időközben bizonyos okok miatt megszűnt a tevékenysége, illetve olyan településekbe ellátogatni, ahol egyáltalán nem volt RMDSZ-szervezet. Az utóbbi esetekben a helyszínen megjelenő munkacsoportok a lelkészek, pedagógusok és a magyarság sorsát szívükön viselű helybéli lakosok segítségével meg szeretnék alakítani az RMDSZ helyi szervezeteit.
A rendezvények a problémafelmérés, szervezetépítés és a tevékenység-összehangolás lehetőségein túl megfelelő keretet biztosíthatnak a tagság és az új vezetőség közötti ismerkedésre, eszmecserére, a kapcsolattartáshoz szükséges találkozók megteremtésére.
A megyei vezetőség Falujárás 95 elnevezésű programjának keretében február 6-a és 12-e között Csöb, Bordos (Erdőszentgyörgy kerület), Héjjasfalva, Fehéregyháza (Segesvár kerület), Sóvárad (Szováta kerület), Marosszentgyörgy, Vámosgálfalva (Dicső kerület), Ratosnya, Unoka, Palotailva (Régen kerület) lakosaival került, illetve kerül sor találkozókra.