1995

1995. február 8., szerda III. évfolyam, 467. szám

*** 1995. február 7-én, az RMDSZ bukaresti székházában tanácskozásra került sor az RMDSZ és a romániai nemzeti kisebbségek képviselőinek részvételével. A találkozót az RMDSZ kezdeményezte a Szövetség autonómia-koncepciójának megvitatására.
A tanácskozáson az RMDSZ részéről jelen voltak Tokay György képviselőházi frakcióvezető, Székely Ervin, Márton Árpád, Zsigmond László, Borbély László, dr. Bárányi Ferenc képviselăk és dr. Csapó József szenátor.
A találkozón részt vettek az albán, cseh és szlovák, görög, lipován, német, olasz, örmény, szerb, török-tatár és zsidó kisebbség képviselői.
Az szinte, nyílt légkörű eszmecsere a kölcsönös tájékoztatáson túl lehetőséget adott az álláspontok kifejtésére a nemzeti kisebbségek helyzetének rendezését illetően. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a különböző történelmi hagyományokkal és kultúrával rendelkező, számbelileg is különböző romániai nemzeti kisebbségeknek más-más igényeik vannak, sajátos gondjaikat külön, az igényeknek megfelelően kell megoldani. Úgyszintén egyetértés alakult ki abban, hogy az ilyen találkozókra szükség van, a hasonló eszmecseréket a jövőben rendszeresíteni kell.
A találkozón jelen volt Ivan Truser, a Nemzeti Kisebbségi Tanács titkára.
Sajnos a Román Televízió esti híradójában ismét egyoldalúan számolt be a találkozóról: a tanácskozást értékelő nyilatkozatok közül csak a szerb, a török-tatár és az örmény kisebbség képviseljének nyilatkozatát vették be a tudósításba, a találkozót kezdeményező és szervező RMDSZ nevében szóló Székely Ervin képviselő véleményét – bár felvették – egyszerűen kihagyták az adásból. Ezzel kapcsolatban, és általában az RMDSZ állásfoglalásainak és akcióinak a közszolgálati televízióban történő bemutatásával kapcsolatban – a Szövetségi Elnöki Hivatal Sajtóirodája erélyes tiltakozást juttatott el az RTV illetékes főosztályának főszerkesztőjéhez, Paul Şolochoz.

*** A Cotroceni Palotában Ion Iliescu elnök kezdeményezésére a parlamenti pártok képviselőinek részvételével az Európai Unióba való integrálódás stratégiatervezetének megvitatására 1995. február 8-án szervezett konzultatív tanácskozáson az RMDSZ-t Verestóy Attila és Tokay György a szövetség szenátusi, illetve képviselőházi csoportjának elnökei, ügyvezető alelnökök képviselték.