1995

1995. február 7., kedd III. évfolyam, 466. szám

*** TÁJÉKOZTATÓ

Amerikai közvetítéssel román-magyar párbeszédre kerül sor 1995. február 14–15-én az Egyesült Államok-beli Atlantában.
A kisebbségi kérdés megoldatlansága állandó feszültségforrást jelent, s ezért a rendezésére hivatott politikai akarat megnyilatkoztatását várja el mind a nemzetközi közvélemény, mind az ezért felelős belpolitikai erők részéről. Ennek a felismert felelősségnek a jegyében szervez a Carnegie Alapítvány által létrehozott PER (Project on Ethnic Relations) tárgyalássorozatot, olyan válságkezelésben jártas politikusok és szakértők bevonásával, mint Jimmy Carter, az Egyesült Államok volt elnöke és David Hamburg, a Carnegie Alapítvány elnöke.
A rendezvényre meghívást kapott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, tárgyalópartnere a román fél részéről az Elnöki Hivatal, a kormányzat és az ellenzék képviselői lesznek. A romániai magyarság sorsának megfelelő rendezését sürgető RMDSZ minden olyan tárgyalási ajánlatot elfogad, amely valós lehetőséget biztosíthat az érvek, álláspontok tisztázására, elképzelései jogosságának bizonyítására. Az atlantai tárgyalásokon részt vevő RMDSZ-küldöttség: Markó Béla szövetségi elnök, Tőkés László tiszteletbeli elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Tokay György képviselőházi frakcióelnök, Frunda György szenátor, dr. Csapó József szenátor, dr. Kelemen Árpád professzor.

Bukarest, 1995. február 7.

A Szövetségi Elnöki Hivatal sajtóirodája

*** 1995. február 4-én az SZDRP (PDSR) Adrian Năstase ügyvezető elnök vezette küldöttsége kolozsvári tartózkodása alkalmával találkozott az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének vezetőivel. A kormánypárt részéről a küldöttségben részt vett Liviu Maior oktatásügyi miniszter, Ovidiu Şincai, Adrian Năstase tanácsadója, valamint a párt két megyei alelnöke. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének képviseletében a találkozón részt vett Molnos Lajos megyei elnök, városi tanácsos, Boros János alelnök, városi tanácsos, Pálffy Zoltán elnökségi tag, ügyvezető titkár, Buchwald Péter szenátor, Mátis Jenő képviselő, Eckstein-Kovács Péter városi tanácsos.
A tárgyalás fő témája az OÖT megalakulását követő belpolitikai helyzet elemzése, valamint ennek Kolozs megyei lecsapódása volt.
Adrian Năstase hangsúlyozta: elítélnek minden extrémizmust. Sok mindenben nem értenek egyet az RMDSZ törekvéseivel – részben azért, mert pontosan nem értik, mi e törekvések lényege. Határozottan elítélte – név szerint is – Gheorghe Funar egységpárti elnök durva magyar- és RMDSZ-ellenes kirohanásait. Hangsúlyozta, hogy a kormánypárt nem fog ragaszkodni minden áron koalíciós partnereihez. Javasolta, hogy a kormánypárt és az RMDSZ megyei vezetői a jövőben folytassanak tárgyalásokat. Egyébként erre országos szinten is sor kerülhet, ha az RMDSZ is igényli ezeket a megbeszéléseket.
Az RMDSZ képviselői kifejtették, hogy meglátásuk szerint a Román Nemzeti Egységpárt és annak elnöke nem merne oly sok mindent megengedni magának, ha nem kapna támogatást „valaki” – például a kormánypárt – részéről is. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az OÖT teljesen törvényesen jött létre és működik, sem az Alkotmányt, sem a helyi közigazgatási törvényt nem sérti. Külön hangsúlyozták, hogy a szövetség tevékenységét illetően teljes a nézetazonosság a területi szervezetek és az országos vezetés között, nem lehet tehát szó arról, hogy csak egyes, úgymond „radikális” RMDSZ-vezetők akarása az autonómia-igény, a Tanügyi törvénytervezet módosítása stb.
A találkozót Adrian Năstase és Grigore Zanc prefektus, az SZDRP Kolozs megyei elnöke kezdeményezte.