1995

1995. február 3., péntek III. évfolyam, 464. szám

*** A brit kormány meghívására Markó Béla 1995. február 6-án Londonba utazik. Az egyhetes út során az RMDSZ szövetségi elnöke politikusokkal, kormánytisztviselőkkel találkozik, és ellátogat Walesbe és Birminghambe is.

*** Szombaton, február 4-én kerül sor Székelyudvarhelyen a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs szobrának avató ünnepélyére.
Hunyady László szobrászművész alkotásának leleplezésére összegyűl a közeli és távoli rokonság, az egész Székelyföld népe. A megyei jogú város főterén felállított szobor lábánál Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós és más székely települések helyeznek el koszorút. Megnyitó beszédet mond Ferenczy Ferenc, Székelyudvarhely polgármestere.
Az ünnepélyen részt vesznek és beszédet mondanak Sütő András és Tőkés László, Székelyudvarhely díszpolgárai, valamint Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke, Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Szűrös Mátyás, az Illyés Alapítvány elnöke és Kasza József, Szabadka polgármestere, a testvérvárosok nevében. Jelen lesznek az ünnepélyes avatáson az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljárói: Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek, Dr. Csiha Kálmán, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Mózes Árpád evangelikus és Dr. Erdő János unitárius püspök. Az egyházak áldását követő ünnepi műsorban fellépnek az Alla-Breve, a Balázs Ferenc Vegyeskar, a Camerata, Cantilena, Musica Sacra, Székely Dalegylet és a Palló Imre Zeneművészeti Iskola kórusai.