1995

1995. február 24., péntek III. évfolyam, 479. szám

*** Február 23-án, csütörtök délután Tokay György, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke, Borbély László, a Képviselőház titkára és Fischer Fülöp Ildikó, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Oktatási Főosztályának munkatársa megbeszélést folytatott Liviu Maior tanügyminiszterrel. A szakminisztériumban lezajlott megbeszélésen a magyar tannyelvű szakiskolai, szaklíceumi, líceumi, posztliceális és speciális oktatás (sérült gyerekek oktatása) beiskolázási terveiről, valamint az oktatási reform programjába való bekapcsolódásunk lehetőségeiről folyt eszmecsere.

*** A múlt hét végén Diószegen és Székelyhídon tartottak tisztújító közgyűlést Bihar megyében. Mindkét magyar többségű településen jó ideje a szervezeti élettel, az RMDSZ célkitűzéseivel szembeni érdektelenség, közömbösség, kiábrándultság volt jellemző. Az üléseken is a gazdasági és érdekvédelmi munka hiányosságait kérték számon a jelenlevők. Az újonnan megalakult 8, illetve 25 tagú választmányokra komoly feladatok várnak az önszerveződés újraindítása érdekében.
Az üléseken mindkét településen részt vett Rákóczi Lajos képviselő, illetve Varga Gábor, az RMDSZ Bihar megyei elnöke.

*** Az RMDSZ Maros megyei szervezete február 22-én találkozót szervezett a megyei székház tanácstermében a magyar pedagógusok számára.
A találkozón részt vettek Zonda Attila megyei RMDSZ-elnök, dr. Tonk Sándor oktatásügyi alelnök, az RMPSZ vezetőségének tagjai, valamint az Ügyvezető Elnökség Oktatásügyi Főosztályának vezetője, dr. Cs. Gyímesi Éva ügyvezető alelnök. A rendezvényen részt vevő pedagógusok megvitatták a megye nemzetiségi-tanügyi helyzetét, a magyar tanerők problémáit, tájékozódtak az ÜE Oktatásügyi Főosztályának terveiről és tevékenységéről.
A találkozó résztvevői tudomásul vették és pozitívan véleményezték a Maros megyei RMDSZ Felhívását a líceumok IX. osztályába felvételiző, illetve érettségire készülő magyar diákok számára szervezendő felkészítő előadás-sorozattal kapcsolatban.

*** 1995. február 22-én, a bukaresti Emberjogi Központban (CDO) Gabriel Andreescu, az APADOR-CH elnöke, a Polgári Szövetség alelnöke tartott előadást a sajtó képviselői előtt az atlantai tárgyalásokról, különös tekintettel az RMDSZ törekvéseire. Elmondotta, hogy a román sajtó félrevezette a közvéleményt, amikor az RMDSZ tevékenységének alkotmányellenességére vonatkozó vádaknak helyt adott. A nemkormányzati szervezet elnöke rámutatott arra, hogy az RMDSZ követelései véleményeket jelentenek, és véleményeket nem lehet alkotmányellenes cselekedetnek beállítani. Kifejtette, hogy az RMDSZ minden követelését ki lehet elégíteni a román alkotmány keretein belül.
A találkozón az RMDSZ képviseletében részt vett Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa.