1995

1995. augusztus 7., hétfő III. évfolyam, 590. szám

*** Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Asztalos Ferenc, a Képviselőház Tanügyi Bizottságának alelnöke, a Tanügyi Válságkezelô Bizottság megbízásából 1995. augusztus 7-én megbeszélést folytattak Sorin Ionescu tanügyi államtitkárral, illetve Ovidiu Ianculescu vezérigazgatóval, az Oktatásügyi Minisztérium Főiskolai Vezérigazgatósága vezetőjével az idei főiskolai felvételi vizsgákról. Ezt megelőzően Verestóy Attila Liviu Maior oktatásügyi miniszterrel is folytatott megbeszélést. A megbeszélések nyomán Sorin Ionescu államtitkár megerősítette azt az információt, hogy Liviu Maior oktatásügyi miniszter aláírta a főiskolai felvételi vizsgák lebonyolítására vonatkozó minisztériumi utasítást az 1995/1996-os főiskolai évre. Az ország összes állami főiskoláihoz még ezen a héten eljutó rendelkezések értelmében ezen az őszön a kisebbségi nyelven érettségizett diákoknak joguk lesz anyanyelvükön felvételizni azokból a tantárgyakból, amelyeket a középiskolában anyanyelven tanulták. Az államtitkár közlése szerint a felvételizők minden további felvilágosításért az illető főiskolai intézmények titkárságához fordulhatnak.

*** 1995. augusztus 6-án, a Kolozs megyei Kövenden felavatták a két világháború áldozatainak emlékére emelt kopjafát.

A mintegy 300 kövendi és környékbeli, valamint a meghívott vendégek részt vettek egy ünnepi istentiszteleten, amelyen dr. Szabó Árpád teológiai tanár prédikált.

Az emlékmő leleplezésén a Kolozs megyei RMDSZ-szervezetet Buchwald Péter szenátor, Neményi József Nándor képviselő, Pálffy Károly megyei alelnök, valamint Pataki József és Bokor János körzeti elnökök képviselték.