1995

1995. augusztus 17., csütörtök III. évfolyam, 598. szám

*** A Romániai Magyar Kisgazdapárt országos és Maros megyei vezetôsége közös Nyilatkozatban tiltakozik az új Tanügyi törvény ellen.

„A Romániai Magyar Kisgazdapárt tagsága és országos, illetve Maros megyei vezetôsége aggodalommal vett tudomást a nemrégiben a román Parlament által elfogadott és Ion Iliescu elnök által ellenjegyzett Tanügyi törvényrôl – hangzik az 1995. augusztus 17-én közzétett Nyilatkozat. – Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy nemcsak a felsôoktatási intézményekre történik kötelezô módon román nyelven a felvételi, hanem a szakoktatás is román nyelvû lesz. Ezzel a romániai magyar gazdatársadalom, a mezôgazdaságban dolgozó és mezôgazdaságból élô fiataljaink szakmai karrierjét gátolja, hátrányos helyzetbe szorítja, hiszen köztudott, hogy mindenki könnyebben sajátítja el a szakmai ismereteket anyanyelvén.”

A dokumentum a továbbiakban rámutat arra, hogy a Romániai Magyar Kisgazdapárt megalakulása óta azt a célt követi, hogy a romániai magyar gazdák saját földjükön, megfelelô szakmai tudással illeszkedjenek be a társadalmi életbe és találják meg megélhetésüket, amihez szükség van a magyar nyelvû szakmai oktatásra, mert csak így lehetünk hasznos polgárai a társadalomnak.

„Ezennel csatlakozunk az RMDSZ által meghirdetett tiltakozó akcióhoz, az RMKG nem fogadhatja el és elítéli a Tanügyi törvény diszkriminatív elôírásait” – fejezôdik be a Nyilatkozat.