1995

1995. augusztus 10., csütörtök III. évfolyam, 593. szám

*** Fran Zef Cukaj, Albánia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete augusztus 10-én az RMDSZ bukaresti székházába látogatott. Az albán diplomatát Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa fogadta.

A találkozó során Niculescu Antal tájékoztatta a vendéget az RMDSZ aktuális törekvéseiről, különös tekintettel a Tanügyi törvény elfogadása nyomán kialakult helyzetre, ismertette érdekvédelmi szervezetünk kifogásait az új Tanügyi törvénnyel kapcsolatban. Az albán nagykövet kérésére, a SZEH politikai tanácsosa átadta a romániai Tanügyi törvény nemzeti kisebbségeket diszkrimináló cikkelyeiről készített RMDSZ-dokumentumokat.

*** Verestóy Attila szenátor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke közbenjárására az RMDSZ Szövetségi Elnöki Hivatala megszerezte az 1995/1996 évre szóló főiskolai felvételi vizsgák megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó módszertani utasításokat, amelyeket az Oktatásügyi Minisztérium Liviu Maior oktatásügyi miniszter 4637/1995. számú rendeletével elfogadott. A miniszteri rendelet – mint már közöltük – lehetővé teszi az anyanyelven való felvételi vizsgát azokból a tantárgyakból, amelyeket a diákok anyanyelvükön tanultak. Értesüléseink szerint a minisztériumi utasításokat az ország összes főiskolái megkapták. A széles körő érdeklődésre való tekintettel az Ügyvezető Elnökség útján a rendelet teljes szövegét minden megyei, illetve területi RMDSZ-nek szétküldjük, hogy az érintettek – szülők, érettségizett, illetve felvételire készülő diákok – minden szükséges információhoz hozzájuthassanak érdekvédelmi szövetségünk megyei (területi) székházaiban.

*** A csíksomlyói Ferences Kolostor és az RMDSZ csíkszéki Területi Szervezete könyörgő szentmisét hirdet a csíksomlyói Kegytemplomban 1995. augusztus 13-án, 10.30 órára, egy békés és igazságos tiltakozássorozat kezdeteképpen, a nemrég megjelent román Tanügyi törvény kapcsán, Anyanyelvünkért, a magyar oktatásért, az egyházi oktatásért.

Meghívunk és elvárunk mindenkit, ki anyanyelvünk, megmaradásunk és gyermekeink sorsát szívén viseli – hangzik a páter Bartók Albert házfőnök és Borbély Ernő területi RMDSZ-elnök jegyezte meghívó.