1995

1995. április 26., szerda III. évfolyam, 519. szám

*** Markó Béla és Takács Csaba 1995. április 24-én, hétfőn, Budapesten megbeszélést folytattak Kovács László külügyminiszterrel. Ugyanakkor a szövetségi elnök és az ügyvezető elnök találkozott Tabajdi Csaba politikai államtitkárral és Lábody Lászlóval, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökével.

*** 1995. április 24-től Frunda György szenátor a romániai parlamenti küldöttség tagjaként részt vesz az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszakán.
Szerdán, április 26-án, az ET Parlamenti Közgyűlése nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt a határozati indítványt, amely többek között Románia számára is kötelezővé teszi az Európa Tanács 1201-es Ajánlását. A határozat értelmében az 1201-es Ajánlásban foglaltak mindazokra az országokra kötelező érvényűek, amelyek az ET tagjaivá váltak, illetve kívánnak válni, és teljesítésüket az ET ellenőrzi.
A strasbourgi ülésszakon előreláthatólag döntés születik az ET raportőreinek romániai látogatásával kapcsolatban is.

*** Kerekes Károly, az RMDSZ képviselőházi frakciójának alelnöke április 27–28-a között Bakuban részt vesz a Fekete-tengeri Parlamenti Unió Jogi és politikai ügyekkel foglalkozó szakbizottságának ülésszakán.