1995

1995. április 21., péntek III. évfolyam, 517. szám

*** A Szabad Demokraták Szövetségének Romániában tartózkodó küldöttsége 1995. április 19-én Kolozsváron találkozott az RMDSZ Ügyvezető Elnökségével. A küldöttség vezetője, Eörsi Mátyás tájékoztatást adott az LP ’93 és a DP vezetőivel Bukarestben folytatott megbeszélésekről, valamint a magyar kormány román-magyar alapszerződéssel kapcsolatos álláspontjáról.
A találkozó során megegyezés született arról, hogy a két politikai szervezet az oktatási, gazdasági, művelődési és más gyakorlati kérdések megoldási módozatairól szakértői szinten folytat majd tárgyalásokat.
Csütörtökön, április 20-án, az SZDSZ küldöttsége a Szabadelvő Kör RMDSZ-platform, majd a Kolozs megyei szervezet képviselőivel találkozott. A megbeszélések után az SZDSZ-küldöttség sajtótájékoztatót tartott.

*** 1995. április 20-án, Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ bukaresti székházában fogadta a „222 Csoport” – a romániai nők társadalmi szerepének növeléséért, arányos parlamenti képviseletéért síkraszálló szervezet – küldöttségét: dr. Ana Maria Sandi, Maria Sandor és Livia Deac asszonyokat.
A találkozón az RMDSZ részéről jelen volt Bíró Anna-Mária és Vajda László, a szövetségi elnök kül-, illetve belpolitikai tanácsosa.
A megbeszélésen a vendégek ismertették az általuk képviselt csoport tevékenységét és a közeljövőben szervezendő programjaikat. Megegyezés született arról, hogy a „222 Csoport” munkájába bekapcsolódnak szövetségünk aktív nőtagjai is, ezáltal több lehetőséget biztosítva a nők részvételére a politikai döntéshozásban, a közéletben és közképviseletben.

*** Április 15–16-a között Temesváron országos ifjúsági szemináriumra került sor „Az ifjúság és a rasszizmus, antiszemitizmus, idegengyűlölet és intolerancia elleni kampány” témával. A rendezvényen, amelyen többek között Gabriel Andreescu és Renate Weber, az APADOR-Helsinki Bizottság társelnökei A romániai kisebbségek jogainak tiszteletben tartása 1995-ben címmel tartottak előadást, az RMDSZ részéről részt vett Mátis Jenő képviselő és Toró T. Tibor, a Reform Tömörülés RMDSZ-platform elnöke.

*** 1995. április 20-án, a Dacia klubban találkoztak a Demokrata Párt, a Liberális Párt 1993 és az RMDSZ képviselői. Az aktuálpolitikai kérdésekkel, illetve az ellenzéki pártok által egyeztetés alapján hozott esedékes döntésekkel kapcsolatos megbeszélésen szövetségünk részéről jelen volt Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, Mátis Jenő képviselő és Vajda László, a szövetségi elnök belpolitikai tanácsosa.