1995

1995. április 14., péntek III. évfolyam, 513. szám

*** Április 13-án, csütörtökön, Kolozsváron ülésezett az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége.
Az önkormányzat- és reformügyi alelnök tájékoztatta a testületet az Országos Önkormányzati Tanács Csíkszeredában tartott elnökségi üléséről.
Az alelnökök beszámoltak a főosztályok tevékenységéről, és tájékoztatást adtak a következő hétvégeken sorra kerülő kulturális, önkormányzati és politikai rendezvényekről: április 22-én Sepsiszentgyörgyön tanácskozás lesz az RMDSZ belső pluralizmusának kérdéseiről, április 28–29-én Székelyudvarhelyen szerveznek nemzetközi önkormányzati konferenciát és továbbképzést, május 4–6-a között pedig Torockón Szociálpolitikai útkeresés címmel tartanak tanácskozást.
Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető, ügyvezető alelnök tájékoztatta a testületet arról, hogy az RMDSZ kisebbségi oktatási törvénytervezetét visszaküldték az Alkotmánybírósághoz az aláírások további ellenőrzése végett. További lépések megtételéhez kérte az Ügyvezető Elnökség helyzetelemzését és javaslatait. Verestóy Attila ezután beszámolt az Interparlamentáris Unió Madridban tartott konferenciájának munkálatairól és ottani felszólalásáról.
Az Ügyvezető Elnökség a továbbiakban kijelölte a Csintalan Sándor által vezetett MSZP-küldöttséggel folytatott előző napi megbeszélések eredményeként körvonalazódott feladatokat.
Az Ügyvezető Elnökség meghozta a kongresszusi naptári tervnek megfelelő szervezési döntéseket.

*** Az RMDSZ Maros megyei Szervezetének Képviselői Tanácsa csütörtökön, április 13-án rendkívüli ülés keretében Markó Béla Maros megyei szenátort jelölte az RMDSZ szövetségi elnöki tisztségébe. Ugyanakkor a Maros megyei szervezet döntéshozó testülete javasolja a kongresszusnak Tőkés László királyhágómelléki református püspök újraválasztását a szövetség tiszteletbeli elnöki tisztségébe.