1994

1994. szeptember 29., csütörtök II. évfolyam, 379. szám

*** 1994. szeptember 27–28-a között RMDSZ-küldöttség tett látogatást Magyarországon.
Szeptember 27-én, kedden Tabajdi Csaba politikai államtitkár, valamint a Határon Túli Magyarok Hivatalának új vezetősége – Lábodi László, a Hivatal elnöke, Törzsök Erika elnökhelyettes, Bálint-Pataki József főosztályvezető – találkozott az RMDSZ vezetőivel. A tanácskozáson részt vett Markó Béla szövetségi elnök, Takács Csaba ügyvezető elnök, Dézsi Zoltán, az SZKT elnöke, Csávossy György, a Szövetségi Egyeztető Tanács elnöke, az Ügyvezető Elnökség több tagja: Bodó Barna ügyvezető politikai alelnök, Tokay György, a képviselőházi frakció elnöke, ügyvezető politikai alelnök, Magyari Nándor László önkormányzat- és reformügyi, Kötő József mővelődés- és egyházügyi alelnök, valamint Szabó Károly, a szenátusi csoport alelnöke. A találkozó az új HTMH-elnökkel való ismerkedésen túl alkalmat nyújtott arra, hogy áttekintsék a legutóbbi hónapok együttmőködésének tapasztalatait és számba vegyék a további együttmőködés módozatait, programját. A megbeszélés során hangsúlyozódott a HTMH koordinációs szerepe a széleskörő tárcaközi együttmőködésben.
A délután folyamán az RMDSZ vezetése az SZDSZ vendége volt. A találkozón, amelyen az SZDSZ képviseletében részt vett Pető Iván pártelnök, Kuncze Gábor belügyminiszter, Szent-Iványi István külügyminisztériumi államtitkár és Hajdú Zoltán országgyőlési képviselő, az RMDSZ részéről pedig – az említetteken kívül – Cs. Gyímesi Éva ügyvezető oktatási alelnök, a kölcsönös tájékoztatáson és konzultáción túl hasznos eszmecserére került sor Kuncze Gábor belügyminiszterrel a tárca hatáskörébe tartozó problémákról, valamint Szent-Iványi István külügyi államtitkárral aktuális külpolitikai kérdésekről, köztük a román-magyar alapszerződésről.
Szeptember 28-án, szerdán, a Média-hajón vett részt az RMDSZ vezetése a térség politikusaival és közéleti személyiségeivel együtt. A kötetlen eszmecserére alkalmat adó utazáson részt vett Tőkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke is.
Markó Béla és Tőkés László ugyanaznap részt vett a visegrádi várban a Magyar Rádiónak az alapszerződés témakörében szervezett élő adásában.