1994

1994. szeptember 27., kedd II. évfolyam, 377. szám

*** A hétfői képviselőházi interpellációk során két RMDSZ-honatya is élt a lehetőséggel és kérdéseket intézett a végrehajtó hatalom képviselőihez.
Borbély László Maros megyei képviselő a külügyminiszterhez intézett kérdést az új útlevelekkel kapcsolatban. Borbély László azt tette szóvá, hogy az új típusú útlevelekben, amelyek kibocsátása megkezdődött, az okmány ama rovatába, amelyben tulajdonosának állampolgárságát kellene feltüntetni, a „nemzetiség” megnevezés szerepel, holott a nemzetiséget minden állampolgár szabadon választhatja és vallhatja magáénak. A honatya véleménye szerint az új útlevelekben a nemzetiség helyett az állampolgárságot kell feltüntetni.
Dr. Elek Barna Maros megyei képviselő Valeriu Tabőrő földmővelés- és élelmezésügyi minisztertől arra kért magyarázatot, hogy miért sorolja az 507. számú, a mezőgazdasági jövedelmi adót szabályozó, a napokban közzétett kormányhatározat a burgonyaültetvényeket a zöldségeskertek kategóriájába, holott a burgonya köztudottan mezei termesztéső növénynek számít.

*** A nagykárolyi Kaffka Margit Mővelődési Társaság szeptember 24-én ünnepséget szervezett Petőfi Sándor márciusban felavatott mellszobra előtt.
A Lakatos Melinda magyar szakos tanárnő által összeállított versmősorban nagykárolyi és mezőfényi ifjak a szerelmes költőt idézték, Szendrei Júliával való megismerkedésének történetét elevenítették fel.
Ezt követően Benedek Zoltán nyugdíjas tanár Nagykárolyról írt monográfiáját méltatták a kastély előadótermében, s a rendezvényen jelen volt a kiadványt szponzoráló testvérváros, Orosháza küldöttsége is.
A találkozó alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a helyi RMDSZ-szervezet Nagykároly és Vidéke címen megjelenő hetilapjának mintaszámát. A 110 évvel ezelőtt napvilágot látott és fél évszázadon keresztül rendszeresen megjelent színvonalas kiadvány új évfolyama a nagykárolyi szellemi mőhely tagjainak bátorságát és tenniakarását bizonyítja. A hetilapot anyagilag az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége támogatja.
A nagykárolyiak szeptember 24-i rendezvényén részt vett Szabó Károly szenátor, Pécsi Ferenc képviselő, Muzsnay Árpád, a megyei és Visnyai Csaba, a városi RMDSZ elnöke is.