1994

1994. október 5., szerda II. évfolyam, 383. szám

*** Kedden, október 4-én, a Képviselőházban, napirend előtti felszólalásában Tokay György frakcióvezető az aradi vértanúk kivégzésének 145. évfordulóján az 1848–49-es forradalom bukásának tanulságaira emlékeztetve és hangsúlyozva, hogy a szabadság egy és oszthatatlan, a román és a magyar nép egymásra találásának, történelmi megbékélésének esélyére hívta fel a figyelmet, amit nem szabad még egyszer elszalasztani.

*** 1994. október 8-a és november 1-e között Markó Béla a washingtoni Kulturális Alapítvány Erdélyért meghívására az Egyesült Államokban tartózkodik, több városban is előadást tart az erdélyi magyarság helyzetéről, találkozik amerikai kormánytisztviselőkkel, más hivatalos személyiségekkel.

*** 1994. október 3-án került sor a Sulyok István Református Főiskola keretében induló Ady Endre Sajtókollégium ünnepélyes évnyitójára.
Az 1994–1995-ös tanévben 36 diák nyert felvételt a Sajtókollégiumba. Tanszékvezető: Kántor Lajos, tanfolyam igazgató: Stanik István.
A megnyitón részt vett Kötő József, az RMDSZ mővelődés- és egyházügyi alelnöke, Péntek János, a Babeő-Bolyai Egyetem tanára Kolozsvárról, a külföldi tanárok képviseletében pedig dr. Dominik Gyula a főiskolai docens Budapestről. A jelenlevőket üdvözölte dr. Mester Zsolt, a Sulyok István Református Főiskola rektora. Beszédet mondott Varga Gábor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke, Tőkés László református és Tempfli József katolikus püspök.
A Magyar Újságírók Országos Egyesületét a szervezet újonnan megválasztott alelnöke, Komlós Attila és a szervezet titkára, Bencsik Gábor, a Népszabadságot vendégtanári minőségben is Szigety András, a Magyar Rádiót Márványi Péter képviselte. Bodor Pál levélben üdvözölte a kezdeményezést.
A Sajtókollégium a Bihar megyei RMDSZ Várad-Velencei székházában kapott otthont.