1994

1994. október 14., péntek II. évfolyam, 390. szám

*** Csütörtökön, október 13-án az RMDSZ parlamenti delegációja, amely Gál Zoltánnak, az Országgyőlés elnökének meghívására Budapesten tartózkodik, megkezdte tárgyalásait a magyar fővárosban.
Az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakcióinak vezetői Pető Iván SZDSZ pártelnök-frakcióvezetővel és Tompa Sándor MSZP frakcióvezető-helyettessel a minél szorosabb és tartalmasabb kapcsolatok kialakításáról tárgyaltak, majd a 37 tagú RMDSZ-delegációt fogadta Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekben felelős politikai államtitkára és Gál Zoltán, az Országgyőlés elnöke. Mint az MTI tudósítása közli, a megbeszéléseken az alapszerződés megkötése, a normalizált szomszédság megteremtése, a további határátkelőhelyek megnyitása, a diplomák honosításának kérdése, a romániai egyházi vagyon visszaadása, a Duna Televízió és a Magyar Rádió adásainak foghatósága szerepelt kulcskérdésként.
Tokay György, a képviselőházi frakció elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondotta: a Tabajdi Csabával és a Határon Túli Magyarok Hivatalának vezetőivel folytatott tanácskozás nyomán egyértelmővé vált az RMDSZ számára, hogy a hivatal új vezetői is a gyakorlatot tekintik fontosnak, amikor a Romániában élő magyarok támogatásáról van szó. Az RMDSZ egyetért azzal a magyar kezdeményezéssel, miszerint a magyarság támogatásának rendszerét ellenőrizhetővé, átláthatóvá kell tenni, és azzal, hogy az ösztöndíjakat az erdélyi iskolákban tanulóknak juttassák, hogy a diákok ott kapjanak ösztöndíjat ahol élnek, Magyarországon pedig csupán a posztgraduális képzés történjék.
Az RMDSZ-delegáció tiszteletére Gál Zoltán fogadást adott a Parlament Gobelin-termében, amelyen részt vettek az Országgyőlés alelnökei és a parlamenti pártok képviselői, s amelyen jelen volt Ioan Donca, Románia magyarországi nagykövete is.
Csütörtök délután az RMDSZ delegációja másfélórás megbeszélést folytatott az Országgyőlés Külügyi Bizottságával. Ezen a találkozón tulajdonképpen a kapcsolatfelvétel történt meg, hiszen az új összetételő Külügyi Bizottsággal még nem találkoztak az RMDSZ parlamenti képviselői. A találkozón a magyar-román kapcsolatok helyzetéről, a továbblépés lehetőségeiről, az alapszerződés megkötésének feltételeiről folyt eszmecsere. Arról is szó esett, hogy az EBEÉ budapesti konferenciáján Magyarországnak lehetősége nyílik arra, hogy fellépjen a romániai magyarság érdekében, mert helyzetük javulásával a régió stabilitása is erősödik. Mint Eörsi Mátyás, az Országgyőlés Külügyi Bizottságának elnöke az MTI tudósítójának nyilatkozta, ez nem csupán Romániának, hanem Európa valamennyi országának érdeke.
Ugyancsak csütörtökön délután az RMDSZ parlamenti delegációjának tagjai találkoztak az igazságügyi, az ipari és kereskedelmi, valamint a népjóléti miniszterrel.
Pénteken, október 14-én az RMDSZ-delegációt fogadta Horn Gyula miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter.

*** Mint az MTI washingtoni tudósítója jelentette, Markó Béla szövetségi elnök amerikai körútján kormányzati tisztségviselőkkel, kongresszusi képviselőkkel és politikai szakértőkkel folytatott eszmecserét az elmúlt napokban. Washingtonban Markó Béla találkozott – mások között – Richard Schifter elnöki tanácsadóval, a Nemzetbiztonsági Tanács közép- és kelet-európai részlegének igazgatójával.
A találkozók alkalmával Markó Béla kifejtette, hogy az autonómia különböző formái mellett érvelve, az RMDSZ egyben a romániai demokratizálódás általános előmozdítására is törekszik. Az MTI jelentése szerint a szövetségi elnök úgy tapasztalta, hogy beszélgetőpartnerei a személyi elvő és a kulturális autonómián túlmenően érdeklődéssel fogadták a regionális önkormányzat tervét is. Természetesen e találkozókon szóba került a Tanügyi törvénytervezet is, és Markó Béla benyomásai szerint számítani lehet arra, hogy amerikai részről támogatni fogják a magyar anyanyelvő oktatás igényét.