1994

1994. október 10., hétfő II. évfolyam, 386. szám

*** 1994. október 5–9-e között a Pluralizmusért Alapítvány által szervezett Fiatal vezető politikusok iskolája program keretében szemináriumot rendez Sinaián. A programot a National Endowment for Democracy, a Westminister Foundation for Democracy és a The British Government’s Know How Fund támogatja.
A szeminárium főbb témái: Posztkommunizmus – legfontosabb teendők (előadó: Jakub Karpinski, a Lengyel Politikai Intézet munkatársa), Etnikumközi válságkezelés Kelet-Európában (előadók: Dr. Eftihia Voutira, az Oxford Egyetem kutatója és Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke), Helyi adminisztráció és decentralizáció (előadók: Ronald Young, az Európai Unió PHARE programjának kelet-európai szakértője és Dorin Curechian, a kormány Koordinációs, Stratégiai és Gazdasági Reform Tanácsának szakértője), Privatizáció és opciók (előadók: Vivien Ashton, az EU Know How Fund romániai tanácsosa, Teodor Nicolaescu, az Országos Privatizációs Ügynökség igazgatója és Alin Teodorescu, a Marketing és Közvéleménykutató Intézet igazgatója), Regionális stabilitás az új földrajzi és politikai Európában (előadó: Ken Aldred, a Londoni Egyetem keretében mőködő King’s College Védelmi tanulmányok központjának az igazgatója), Regionális együttmőködés minden szinten (előadó: Karen Fogg, az EU bukaresti nagykövete).
Az RMDSZ-t Mátis Jenő és Szilágyi Zsolt képviselő, valamint Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa képviselte a rendezvényen.

*** Szatmárnémetiben október 5-én a Láncos-templomban felemelő ünnepség keretében emlékeztek meg az aradi vértanúkról. Muzsnay Árpád, az RMDSZ megyei elnökének köszöntője után Balogh Géza történész A világosi fegyverletételtől az aradi vérpadig címmel tartott előadást, majd Boér Ferenc kolozsvári színmővész Hol sírjaink domborulnak címő pódiummősora következett. Záróimát Kanizsay László lelkipásztor mondott.
Október 6-án, az évforduló napján a szatmárnémeti Kossuth-emléksírnál koszorúzással rótta le kegyeletét a mártírok emléke előtt a város lakossága. Kabai István, a városi RMDSZ-szervezet elnöke és Kónya László történész idézte a 145 évvel ezelőtti eseményeket. A megemlékezésen jelen volt Szabó Károly szenátor is.

*** Vasárnap, október 9-én Emil Constantinescu, a Romániai Demokratikus Konvenció elnöke, Ana Blandiana és Constantin Ticu Dumitrescu kíséretében látogatást tett Nagyváradon. Reggel 9 órától a Dacia szálloda protokoll-termében találkozóra került sor az RDK-pártok képviselőivel, szenátorokkal, parlamenti képviselőkkel, vállalkozókkal.
Az RMDSZ részéről a találkozón jelen volt dr. Csapó József szenátor, Rákóczi Lajos és Székely Ervin képviselő, Varga Gábor és Kapy István, a Bihar megyei RMDSZ elnöke, illetve alelnöke, valamint Szabó Géza, a Közgazdász Egyesület elnöke.
Délután Emil Constantinescu professzor a Szakszervezetek Háza nagytermét megtöltő hallgatóság előtt beszédet mondott, amelyben kitért az RDK helyzetére, Románia demokratikus átalakulásának kérdéseire, majd egy kérdésre válaszolva, a román-magyar kapcsolatokra is. Ezzel összefüggésben beszélt a gazdasági és kulturális együttmőködés lehetőségeiről, és szorgalmazta vegyesvállalatok létesítését, közös út- és telefonhálózat kiépítését.