1994

1994. november 30., szerda II. évfolyam, 423. szám

*** 1994. december 3-án délelőtt 10 órakor kerül sor a Maros megyei RMDSZ-szervezet tisztújító közgyőlésére a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. A választási joggal rendelkező 135 helyi szervezet közül 113 szervezetben a küldöttek megválasztása szabályszerő volt, tehát ezek képviselői vesznek részt szavazati joggal a közgyőlésen. A Választási Bizottság által elfogadott négy elnökjelölt közül kettő – Borbély László és Kakassy Sándor – nem vállalta a jelölést, így csak két jelölt, Tőkés András és Zonda Attila pályázik a megyei elnöki tisztségre.

*** Kerekes Károly Maros megyei képviselő 66 ellenzéki és független képviselő aláírásával 1994. november 30-án bejegyeztette az Alkotmánybíróságon a határátlépési illetékre vonatkozó 1994/50. sz. kormányrendelet jóváhagyásáról szóló törvény elleni alkotmányossági óvást. A beadványban kifejtik, hogy a rendelkezés sérti az alapvető emberi jogokat és az Alkotmány több paragrafusát, és kérik a törvény visszautalását a törvényhozóhoz.

*** November 23–27-e között az oroszországi parlament (Duma) meghívására romániai parlamenti küldöttség látogatott Moszkvába. A küldöttségnek, amelyet Adrian Nőstase, a Képviselőház elnöke vezetett, az RMDSZ-frakció képviseletében tagja volt Asztalos Ferenc Hargita megyei képviselő is.

*** Önkormányzat és népfőiskola címmel kétnapos tanácskozást rendezett az elmúlt hét végén a Nyíregyházi Népfőiskolai Egyesület. A Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatok és népfőiskolák szakemberei mellett szlovákiai és romániai meghívottak is részt vettek a rendezvényen. Szatmár megyéből Muzsnay Árpád megyei RMDSZ-elnök, Szabó Mihály, Érszakácsi polgármestere, valamint Bara István, a Kelemen Lajos Mőemlékvédő Társaság megyei vezetője vett részt a sóstófürdői tanácskozáson.
A december 11-i magyarországi helyhatósági választások várható eredményeiről, a feltételezhető választói részvételről Kukorelli István alkotmányjogász, egyetemi tanár beszélt. Hangsúlyozta a népfőiskolák és civil szerveződések szerepét a a Közép- és Kelet-Európai térségben a gazdasági válság hatására közömbösségre hajlamos lakosság politikai aktivizálásában.
Az önkormányzatok együttmőködésének lehetőségeit vitatva kaptak szót a szatmáriak és királyhelmeciek, akik tájékoztatták a résztvevőket a romániai, illetve a szlovákiai önkormányzatok mőködéséről, sajátos problémáiról.

*** Tegnapi tájékoztatónkban a Háborús veteránok jogait szabályozó törvény száma tévesen jelent meg: valójában az említett törvény az 1994/44. számot viseli.