1994

1994. november 25., péntek II. évfolyam, 420. szám

*** A Romániában tartózkodó finn parlamenti delegáció 1994. november 25-én az RMDSZ bukaresti elnöki hivatalába látogatott. A delegációt Saara-Maria Paakkinen asszony, a finn parlament alelnöke vezette, tagjai voltak: Raili Puhakka, Arja Ojala, Ensio Laine, Gunnar Jansson és Liisa Kulju.
A küldöttséget Tokay György, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke, ügyvezető politikai alelnök, Buchwald Péter és Magyari Lajos szenátor, Zsigmond László képviselő és Bíró Anna-Mária, a szövetségi elnök külpolitikai tanácsadója fogadta. Jelen volt Timo Koponen, Finnország bukaresti nagykövete és Matti Tapio Tulonen, első beosztott, követségi tanácsos.
A találkozón kötetlen beszélgetésre került sor Románia belpolitikájáról, ezen belül a magyar kisebbség helyzetéről, az RMDSZ célkitőzéseiről.

*** Csütörtökön, november 24-én ülésezett Bukarestben a Romániai Demokratikus Konvenció Tanácsa. Az RDK döntéshozatali fórumának ülésén az RMDSZ képviseletében Tokay György, a képviselőházi frakció elnöke, ügyvezető politikai alelnök és Vajda László, a szövetségi elnök belpolitikai tanácsosa vett részt.
A tanácskozás napirendjén az időközi helyhatósági választásokkal kapcsolatos kérdések, jelesen az RDK-jelöltek helyzete, valamint az RDK és Crin Halaicu, Bukarest nemzeti liberális párti főpolgármestere közötti viszony tisztázása szerepeltek.
A Tanács elhatározta, hogy ezentúl kéthetente ülésezik, figyelembe véve a politikai kihívásokat, amelyekre a Romániai Demokratikus Konvenciónak válaszokat kell adnia, illetve politikai döntéseket kell hoznia.

*** 1994. november 24-én ülésezett Kolozsváron az Ügyvezető Elnökség.
Az ügyvezető elnök és az alelnökök beszámoltak az elmúlt hét legfontosabb eseményeiről, a megyei szervezeteknél szerzett tapasztalatokról.
A testület meghallgatta az RMDSZ Markó Béla vezette küldöttségének Teodor Meleőcanu külügyminiszterrel, a tárca vezető tisztségviselőivel és szakembereivel létrejött találkozójáról szóló beszámolót, és döntés született arról, hogy az Ügyvezető Elnökség folyó év december 21-én közös győlést tart az RMDSZ parlamenti csoportjával Bukarestben.