1994

1994. május 10., kedd II. évfolyam, 279. szám

*** 1994. május 9-én, Dézsi Zoltán, a Szövetségi Képviselők Tanácsa Állandó Bizottságának elnöke a következő felhívással fordult a szövetségi képviselőkhöz:
„Felhívással fordulok Önökhöz, megértő támogatásukat kérve, hogy az 1994. május 20-ra tervezett soros SZKT-ülés sikerének érdekében a meghirdetett időpontra pontosan jelenjenek meg, bizonyságot téve közös nagy felelősségünkről.
Tegyük lehetővé, hogy a napirenden meghirdetett programot Pünkösd szent ünnepére és a csíksomlyói búcsúra való tekintettel egy nap alatt, május 20-án megvalósíthassuk.
Kérem, jelezzék érkezésüket a marosvásárhelyi RMDSZ-irodának, hogy szállásukat csütörtökön, 1994. május 19-én estétől biztosítani tudják.
Bízva megértésükben, tisztelettel üdvözlöm Önöket.”

*** 1994. május 9-én, Márton Árpád Kovászna megyei képviselő kérdéssel fordult Octav Cozmâncã államtitkárhoz, a Helyi Közigazgatási Államtitkárság vezetőjéhez.
Kovászna megye prefektusa bírósági eljárást indított Kovászna város tanácsának és Nagykanizsa között megkötött testvérvárosi szerződése ellen. Az RMDSZ-képviselő felhívja Cozmâncã államtitkár figyelmét arra, hogy a kovásznai városi tanács a Helyi Közigazgatási Államtitkárságtól kért engedélyt a szerződés megkötésére. A kormány mellett mőködő Törvényhozási, Tanulmányi és Külügyi kapcsolatokban illetékes Irodától kapott (Mircea Preda igazgató aláírásával ellátott IV/126/1994.03.29 iktatószámú) válaszlevélben, a 69/1991-es törvény értelmében jóváhagyták a szerződés megkötését.
Márton Árpád képviselő arra kért választ az államtitkár úrtól, hogy a kormány két egymásnak ellentmondó álláspontja közül melyik a hivatalos.

*** A román Parlament együttes ülésén 1994. május 9-én tárgyalt az európai Emberjogi Egyezmény ratifikálásásról. Szövetségünk részéről Zsigmond László, a képviselőházi RMDSZ-frakció titkára szólalt fel.
Az RMDSZ-képviselő kijelentette, hogy szövetségünk az Egyezmény ratifikálása mellett van, beleértve a 4. cikkelyben foglalt fenntartásokat, viszont biztosítékot kér a kormánytól arra vonatkozóan, hogy Románia tiszteletben tartja az Európa Tanács 9. ajánlását: „A közgyőlés felkéri a román kormányt, hogy szolgáltassa vissza az egyházi javakat és tegye lehetővé az egyházi iskolák mőködését, illetve a kisebbségi közösségekhez tartozó gyermekek anyanyelven történő oktatását”.
Zsigmond László kijelentette, hogy az Egyezmény minél korábbi ratifikálása elősegíti Romániának az európai struktúrákba történő integrálódását, a dokumentumban összefoglalt mechanizmus életbe léptetése pedig lehetővé teszi a központi hatalom egyes kompetenciáinak a helyi vagy regionális közösségek jogkörébe utalását.