1994

1994. július 26., kedd II. évfolyam, 333. szám

*** FELHÍVÁS

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete kötelességének tartja az 1848–49-es szabadságharc vértanúi kolozsvári emlékmővének a restaurálását és megőrzését.
Az emlékmővet – amelyet mint az köztudott, évtizedek óta először, szervezetünk 1994. március 15-én megkoszorúzott – mind az idő vasfoga, mind pedig ismeretlen tettesek megrongálták.
Helyrehozatala olyan tetemes összegbe kerül, amellyel jelenleg a Kolozs megyei szervezet nem rendelkezik. Ezért azzal a kéréssel fordulunk városunk, Kolozs megye és az ország magyarságához, hogy támogassanak nemes célkitőzésünk megvalósításában.
A restaurálást 1994. október 6-ig kell(ene) befejezni, amikor ünnepélyes koszorúzásra is sor kerül.
Várjuk tehát intézmények, egyesületek, vállalatok, magánszemélyek támogatását. Pénzbeli céladományaikat – „szoborjavításra” megjelöléssel – személyesen is leadhatják szervezetünk pénztáránál, postán is elküldhetik az RMDSZ-UDMR, 3400 Cluj, str. Pavlov nr. 21. címre, avagy letehetik bankszámlánkra: BCR – 45.l0.4.260, Filiala Cluj.
Megértésüket és támogatásukat előre is köszöni:

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete

*** A máramarosszigeti negyvennyolcas emlékmő helyreállítására hozott tanácsi határozatot a megye prefektusa még ez év márciusában az igazságszolgáltatás előtt megtámadta.
Július 21-i döntésével a Megyei Törvényszék helytadott – első fokon – a máramarosszigeti RMDSZ és a Református Egyház saját érdekében benyújtott perbe lépési kérelmének, és a prefektusi kérelmet, mint késedelmest, elutasította.