1994

1994. július 25., hétfő II. évfolyam, 332. szám

*** Bodó Barna 1994. július 20–21-én Washingtonban, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) szervezésében találkozott az amerikai külügyminisztérium képviselőivel, az amerikai Kongresszus tagjaival és emberjogi csoportokkal.
Ezeken a találkozókon az RMDSZ ügyvezető politikai alelnöke tájékoztatót adott a romániai magyarság helyzetéről, többek között a legújabb magyarellenes intézkedésekről, a Mátyás-szobor mellett tervezett ásatásokról, a kétnyelvő táblák prefektusi rendeletre történt eltávolításáról, a készülő Tanügyi törvénytervezetről és más feszültségkeltő tényezőkről.

*** Július 19–24-e között a Pro Európa Liga, a Pro Minoritate Alapítvány (Magyarország), a FIAD Alapítvány, a MISZSZ, a Reform Tömörülés, a XXI. Század Alapítvány és a Szabadelvő Kör szervezésében ötödik alkalommal rendezték meg a Bálványosi Tábort és Szabadegyetemet.
A megváltozott tulajdonviszonyok, a tábor korlátozott befogadóképessége és a változékony időjárás okozta nehézségek ellenére a rendezvény sikeres volt. Minden az előzetesen bejelentett program szerint zajlott, s csupán néhány meghívott nem tudott eleget tenni a meghívásnak. Az előadások nem pusztán elméleti, hanem a gyakorlati megközelítések irányában mutattak a gazdaság, az oktatás és mővelődés, az egyház, az önkormányzat és a politika témakörében. Az esti rendezvények színvonalas és kulturált szórakozást, jó kikapcsolódást biztosítottak a mintegy 750 résztvevőnek, s a szervezők reményei szerint a tábor a jövőben is vonzza majd az érdeklődőket.