1994

1994. január 7., péntek II. évfolyam, 194. szám

***      1991. január 7-én a madéfalvi tanács, valamint a helyi és Csíki RMDSZ szervezet rendezésében kegyeletteljes megemlékezésre került sor a madéfalvi veszedelem 230. évfordulója alkalmából. A székely vértanúknak állított emlékmőnél, a székelység szabadságvágyát és a megmaradásért hozott áldozatát példázó történelmi eseményekre való emlékezésen részt vett Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke,Tőkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, Takács Csaba ügyvezető elnök, Somai József ügyvezető szervezési alelnök és dr. Kötő József mővelődés- és egyházügyi alelnök, továbbá Hargita megyei szenátorok és képviselők, a székely városok polgármesterei és RMDSZ vezetői. A Magyar Nagykövetség részéről jelen volt a megemlékezésen Borsi Kálmán Béla kultúrattasé, a Határon Túli Magyarok Hivatala képviseletében pedig Keszthelyi Gyula.

A véres történelmi esemény mai tanulságait, a székelység akkori áldozatainak értelmét, a megmaradásért való küzdelmének, megtörhetetlen szabadságvágyának máig ható példaértékét hangsúlyozta a felszólalók sorát megnyitó Markó Béla szövetségi elnök és a megemlékezést záró Tőkés László református püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke.

 

***      Január 6-án, csütörtökön, a bukaresti Lengyel Nagykövetség meghívására Tokay György találkozott lengyel újságírókkal, akik a romániai magyar kisebbség helyzetéről, illetve a nemrég benyújtott Kisebbségi törvénytervezetünkről érdeklődtek.

 

***      Az Egyesült Államok Kormányának meghívására 1994. január 8-tól hattagú román parlamenti küldöttség tesz látogatást az Egyesült Államokban. Az RMDSZ részéről Frunda György szenátor kapott meghívást és vesz részt a teljes hónapig tartó amerikai körúton. A küldöttség hat államba látogat el, s többek között a demokratikus intézményekkel, a helyi kormányok hatáskörével ismerkedik, a jogállam, a kisebbségi jogok, az interetnikai kapcsolatok kérdéskörében szerez minden bizonnyal hasznos tapasztalatokat.