1994

1994. január 28., péntek II. évfolyam, 209. szám

*** Január 27-én, csütörtökön este Csíkszeredában, a Szakszervezetek Mővelődési Házában nyilvános ülést tartott az RMDSZ szenátusi frakciója. Több mint négyszázan voltak kíváncsiak a szenátorok időszerő politikai és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos véleményére, és igen érdekes és hasznos párbeszéd alakult ki a vendégek és a hallgatóság között. A vitát Verestóy Attila, a szenátusi frakció elnöke vezette, a jelenlevő szenátorok – Hajdú Gábor, Hosszú Zoltán, Kozsokár Gábor, Magyari Lajos, Seres Dénes és Szabó Károly – több mint három és fél órán át válaszoltak az igen széles skálát átfogó kérdésekre. A találkozón meghívottként jelen voltak Hargita megyei képviselők is: Antal István, Asztalos Ferenc és Nagy Benedek.
Péndeken délelőtt a szenátorok a csíki RMDSZ vezetőségével, Csíkszereda polgármesterével és alpolgármesterével tanácskoztak, délben pedig Csíkdánfalva lakosságával találkoztak. A szenátorok Hargita megyei terepjárása pénteken délután Gyergyószentmiklóson folytatódott, ahol a helyi vezetőkkel és választókkal folytattak eszmecserét.

*** Markó Béla szövetségi elnök január 27-én, csütörtökön délelőtt a Radio XXI nevő bukaresti független rádióállomás igazgatójának, Cristian Unteanunak a kérdéseire válaszolt egyenes adásban. A több mint félórás beszélgetés során Markó Bélának alkalma nyílott kifejteni a román hallgatók számára az RMDSZ álláspontját aktuális politikai kérdésekben.

*** 1994. január 27-én a Demokratikus Konvenció Stratégia és Választási Kampány Bizottsága ülésének napirendjén az RMDSZ Kisebbségi törvénytervezetének megvitatása szerepelt. A mintegy másfél hónappal ezelőtt a DK politikai pártjának és szervezeteinek kiosztott tervezettel kapcsolatos kérdésekre az RMDSZ képviseletében Varga Attila képviselő és Niculescu Antal, a szövetségi elnök politikai tanácsosa válaszoltak. A vita a bizottság jövő heti ülésén folytatódik.

*** Január 28-án, pénteken délután ismét ülésezett a Demokratikus Konvenció Végrehajtó Bizottsága. A rendkívüli ülést a kormánypárt legújabb, valamennyi parlamenti párthoz intézett kormányalakítási tárgyalássorozattal kapcsolatos álláspont kialakítására hívták össze.
A tanácskozáson Markó Béla megbízásából Niculescu Antal képviselte az RMDSZ-t.