1994

1994. január 27., csütörtök II. évfolyam, 208. szám

***      Január 26-án, szerdán, a Demokratikus Konvenció vezetősége megbeszélést tartott a Bukarest municípiumi és kerületi tanácsokba a DK listáján beválasztott tanácsosokkal. Részt vett Emil Constantinescu, a Demokratikus Konvenció elnöke, a Konvenció két parlamenti képviselője, valamint a DK bukaresti szervezetének vezetői.

Az RMDSZ részéről jelen volt és felszólalt Bara Gyula municípiumi tanácsos, a bukaresti RMDSZ szervezet elnöke és Czédly József municípiumi tanácsos, a Fővárosi Tanács pénzügyi és költségvetési bizottságának az elnöke. Az RMDSZ Elnöki Hivatala részéről jelen volt Niculescu Antali, elnöki tanácsos. A megbeszélés, amelyet az ülésvezető Emil Constantinescu magas színvonalúnak értékelt, fényt vetett a helyi választások óta eltelt két év megvalósításaira és hiányosságaira, felszínre hozta azokat az akadályokat, amelyek hátráltatták a Fővárosi Tanács és a kerületi tanácsosok közötti együttmőködést, valamint a tanácsok és polgármesterek munkájának egybehangolását. Ugyanakkor döntés született arról, hogy a jövőben a helyi tanácsok és a Demokratikus Konvenció parlamenti képviselői és szenátorai együttes erővel próbálják az érvényben levő törvényeket úgy módosítani, hogy a helyi tanácsok és polgármesterek rendelkezhessenek mindazokkal a feltételekkel, amelyek biztosíthatják a helyi autonómia megvalósítását.

 

***      Az RMDSZ szenátusi csoportja egy korábbi döntés alapján kihelyezett frakcióülést tart a Székelyföldön. A négynapos vándorgyőlés január 27-én, csütörtök délután kezdődik Csíkszeredában, ahol a Szakszervezetek Mővelődési Házában a város polgáraival találkoznak a szenátusi csoport tagjai.

Pénteken, január 28-án, Csíkdánfalva polgáraival kerül sor egy találkozóra, majd Gyergyószentmiklósra rándul át a csoport, ahol előbb helyi RMDSZ-vezetőkkel, városvezetőkkel és egyházi vezetőkkel lesz tanácskozás, majd találkozóra kerül sor a város polgáraival, RMDSZ-tagságával.

Szombaton, január 29-én délelőtt 10 órakor, Székelyudvarhelyen, a Városháza dísztermében, a Romániai Magyar Szó farsangi báljának meghívottaival találkozik a szenátor-csapat, majd részt vesz a 16 órakor kezdődő farsangi bálon.

A vándorgyőlés utolsó állomásaiként, január 30-án, vasárnap délelőtt Székelyudvarhelyen RMDSZ-vezetőkkel, városgazdákkal, tanácsosokkal lesz találkozó, majd kora délután Szentegyházán, a Mővelődési Házban kerül sor találkozóra a község polgáraival. Ezt követően Székelykeresztúron a helyi RMDSZ és a város vezetőivel, tanácsosaival, majd a Városi Múzeumban a város polgáraival találkoznak a szenátusi frakció tagjai.

 

***      A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének Mővelődés, és Egyházügyi Főosztálya kezdeményezésére január 28-án, pénteken 10 órakor a nagyváradi RMDSZ-székházban egyeztető tanácsot tartanak a romániai lap- és könyvkiadók. A tanácskozás célja a válságban lévő ágazat gondjainak megoldását elősegítő együttmőködési formák kialakítása érdekvédelmi szövetség létrehozása.