1994

1994. január 12., szerda II. évfolyam, 197. szám

***      1994. január 12-én, szerdán délelőtt a Romániai Demokratikus Konvenció küldöttsége találkozott Ion Iliescu elnökkel. Az RMDSZ-t Markó Béla és Takács Csaba képviselték a megbeszélésen.

Ion Iliescu elnök fölvetette egy politikai paktum szükségességét, a Demokratikus Konvenció képviselői pedig hangsúlyozták, hogy itt nem egy általános megegyezésre van szükség, hanem a jelenlegi gazdasági, szociális és politikai válságot kezelni tudó kormányra. A Demokratikus Konvenciónak van jól körvonalazódott kormányzási programja, és hajlandó vállalni a kormányzás felelősségét, de semmiképpen a szélsőséges pártokkal együtt.

Markó Béla és Takács Csaba konkrétan utaltak az ország külföldi megítélésére, az Európa Tanács által előírt feltételekre, amelyeket az államfő és a Kormány képviselőinek ígéretei ellenére mindmáig nem teljesítették, beleértve a Kisebbségi törvény és az Oktatási törvény kérdését, valamint az 1989. decemberi és 1990. márciusi események magyar elítéltjeinek ügyét.

Ezeknek a kérdéseknek a megvitatására, valamint a szükséges dokumentumok átnyújtására Iliescu elnök a találkozó után egy újabb megbeszélést ajánlott az RMDSZ vezetőinek.

 

***      A bukaresti Petőfi Sándor Mővelődési Társaság 1994. január 11-én délután tanácskozásra hívta össze a bukaresti Ady Endre Líceumba a fővárosi magyar értelmiséget. A tanácskozás célja azoknak a lehetőségeknek a feltárása, megvitatása volt, amelynek megvalósításával megállítható lenne a bukaresti magyar nyelvő oktatás további sorvadása.

A Társaság a jelenlegi legfontosabb és legsürgősebb feladatnak egy iskolaétkezde létrehozását látja. Az eddigi erőfeszítések eredményeként, külföldi segédletnek is köszönhetően, sikerült beszerezni a berendezés egy részét, ám az időszerővé vált építkezési és szerelési munkálatokhoz az anyagi eszközök nem elegendőek. A Petőfi Társaság, a fővárosi magyar líceum a bukaresti – és nemcsak bukaresti – magyarság összefogásától várja a további erőforrások biztosítását, valamint tanácsokat, ötleteket a minél korszerőbb és célszerőbb kivitelezéshez.

A tanácskozáson több hasznosítható javaslat hangzott el.

 

***      1994. január 12-én az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalába látogatott Marc K. Dietrich, a Kelet- és Közép-Európai Törvénykezési Kezdeményezés nevő amerikai nem-kormányzati Jogászegyesület tagja. Az amerikai jogászegyesület képviselete 1989 óta mőködik a régióban és két éve tevékenykedik Romániában, ahol a Parlament szakbizottságaihoz benyújtott törvénytervezeteket véleményezi.

A vendéget Bíró Anna-Mária és Niculescu Antal, az Elnöki Hivatal politikai tanácsosai fogadták, akik véleményezés végett átadták az amerikai jogásznak az RMDSZ Kisebbségi törvénytervezetét.